Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV ģenerālis Kristofers Kavoli, kurš vada Savienoto Valstu bruņoto spēku Eiropas pavēlniecību un ir arī NATO augstākais sabiedroto komandieris kontinentā, izteicies, ka Krievija ir aizvietojusi savus smagos zaudējumus kaujaslaukā Ukrainā un izdarīja to ātrāk, nekā bija gaidīts, raksta "Politico".

"Vispārējais vēstījums, ko es jums dotu, ir tāds, ka [Krievijas bruņotie spēki] ir atauguši līdz tādai stadijai, kādā tie bija iepriekš [pirms pilna mēroga invāzijas Ukrainā]," Senāta Bruņoto spēku komitejai sacīja Kavoli. "Viņiem ir dažas nepilnības, ko radījis šis karš, taču to kopējā jauda joprojām ir ļoti nozīmīga, un viņi plāno to palielināt."

Rakstiskā paziņojumā Kavoli pauda, ka Krievijas armijai ir vēl vairāk dzīvā spēka nekā tad, kad tā 2022. gada februārī uzsāka pilnīgu iebrukumu. Maskava arī palielinājusi savu frontes karaspēka spēku no 360 000 līdz 470 000 karavīru, viņš atzīmēja.

"Krievija atjauno šos spēkus daudz ātrāk, nekā paredzēja mūsu sākotnējās aplēses," rakstīja Kavoli. "[Krievijas] Armija faktiski tagad ir lielāka - par 15 procentiem - nekā tā bija, kad tā iebruka Ukrainā."

Ģenerālis sacīja senatoriem, ka Krievija arī ir aizstājusi savus lielos tanku zaudējumus kaujas laukā un tagad Ukrainā ekspluatē tikpat daudz tanku, cik tai bija visa konflikta sākumā.

Kavoli liecība ir jaunākais brīdinājums par kara stāvokli Ukrainā un Krievijas militārajām spējām. Šos faktus viņš paudis, pieaugot spiedienam uz likumdevējiem, lai viņi piešķirtu Ukrainai palīdzību 60 miljardu dolāru apmērā, kas vairākus mēnešus ir iestigusi Kongresā.

ASV ģenerālis brīdināja, ka Ukraina joprojām ir "gandrīz pilnībā atkarīga" no ārējā atbalsta, lai atvairītu Krieviju, un jo īpaši no ASV artilērijas šāviņiem un pretgaisa aizsardzības sistēmām. Ja palīdzība drīzumā netiks sniegta, viņš sacīja, ka iniciatīva pāries pie Krievijas, un, ja Maskava gūs panākumus Ukrainā, Krievija, visticamāk, apdraudētu citas Austrumeiropas valstis.

"Šī brīža nopietnību nevar pārvērtēt. Ja mēs neturpināsim atbalstīt Ukrainu, Ukraina var zaudēt," sacīja Kavoli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!