Foto: AP/Scanpix/LETA

Ar Ķīnas valdību saistīti hakeri ir iekļuvuši ASV kritiskajā infrastruktūrā un gaida "īsto brīdi, lai dotu postošu triecienu", par ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktora Kristofera Vreja teikto vēsta aģentūra "Reuters".

Ķīnas hakeri uzlaušanas kampaņas "Volt Typhoon" ietvaros ir veiksmīgi ieguvuši piekļuvi virknes ASV kritiskās infrastruktūras tīkliem, tostarp telekomunikāciju, enerģētikas, ūdens apgādes un citās nozarēs, teica Vrejs.

Ķīna attīsta spēju "fiziski izpostīt mūsu kritisko infrastruktūru tās izvēlētajā laikā". "Tās plāns ir veikt zemas intensitātes triecienus pa civilo infrastruktūru, lai mēģinātu izraisīt paniku," skaidro FIB direktors.

Vrejs norāda, ka šie Ķīnas centieni ir daļa no plašāka nodoma atturēt ASV no Taivānas aizstāvēšanas.

Pekina demokrātisko salu valsti Taivānu uzskata par savu teritoriju un ir neslēpti brīdinājusi, ka ir gatava šo jautājumu atrisināt arī ar militāru spēku.

Iepriekš šonedēļ Ķīnas Ārlietu ministrija paziņoja, ka "Volt Typhoon" kampaņa nekādā veidā nav saistīta ar Ķīnas valdību un ir vien kriminālas naudas izspiedēju grupas darbs.

Vrejs norāda, ka Ķīnas hakeri, uzlaužot datorus un serverus visā pasaulē, izmanto vairākus botu tīklus, lai slēptu savas ļaunprātīgās darbības kibertelpā.

Arī vairākas ASV privātās tehnoloģiju un kiberdrošības firmas, tostarp "Microsoft" un "Google", "Volt Typhoon" ir saistījušas ar Ķīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!