Foto: AP/Scanpix/LETA

Tālas darbības raķetes ATACMS ukraiņiem var palīdzēt vājināt okupantu loģistiku, kā arī graut lidlaukus un militārās noliktavas dziļi frontes aizmugurē. Šiem triecieniem būs operatīva nozīme, ja tos pavadīs sauszemes operācijas, analizē ASV bāzētā domnīca "Institute For The Study Of War" (ISW).

ATACMS raķetes ir pieminētas šonedēļ apstiprinātajā likumā par ASV militāro palīdzību Ukrainai vairāk nekā 60 miljardu dolāru apmērā. ASV prezidents Džo Baidens 24. aprīlī uzsvēra, ka ASV sāks nosūtīti militāro palīdzību Ukrainai jau dažas stundas pēc likuma parakstīšanas.

ISW norāda, ka amerikāņu palīdzība fronti var sasniegt dažu nākamo nedēļu laikā, kas ir agrāk, nekā to gaidījuši okupanti.

“Situācija frontē pasliktināsies līdz brīdim, līdz Ukrainas spēki nesaņems un nesāks izmantot militāro tehniku. Tuvākajā laikā ukraiņu karavīriem joprojām būs grūti aizsargāties no Krievijas karavīriem pie Časivjaras un uz ziemeļrietumiem no Avdijivkas,” paredz analītiķi.

Liela darbības rādiusa raķešu ATACMS piegādes ļaus Ukrainas spēkiem vājināt krievu loģistiku un apdraudēt lidlaukus dziļi aizmugurē, spriež Eksperti. Tomēr mēnešiem ilgā kavēšanās ar bruņojuma piegādēm, iespējams, deva okupantiem laiku sagatavoties ATACMS raķešu triecieniem, atzīst ISW.

Tāpat ATACMS raķetes var radīt draudus Krievijas munīcijas noliktavām frontes aizmugurē un likt komandieriem izvēlēties starp esošo noliktavu nostiprināšanu un turpmāku krātuvju izkliedēšanu visā okupētajā Ukrainas teritorijā.

ISW atzīmē, ka triecieniem pret Krievijas loģistiku un aviācijas objektiem frontes aizmugurē būs operatīva nozīme, bet tikai tad, ja Ukrainas spēki veiksmīgi koordinēs tos ar sauszemes operācijām, lai izmantotu pretinieka vājumu pēc trieciena.

ASV valsts departaments trešdien apstiprināja, ka aprīlī Ukrainai jau slepeni piegādātas tālas darbības raķetes ATACMS. Tās pirmo reizi izmantotas triecienam pa lidlauku Krimā 17. aprīlī.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!