ASV Aeronautikas un kosmisko pētījumu pārvalde NASA ceturtdien paziņoja, ka atmosfēras pētnieki pēdējās nedēļās novērojuši lielāko ozona slāņa caurumu virs dienvidu puslodes.
"No 21. līdz 30.septembrim ozona slāņa cauruma platība bija jebkad lielākā novērotā - aptuveni 10,6 miljoni kvadrātjūdzes," paziņoja NASA Godāra kosmisko lidojumu centra atmosfēras zinātnieks Pols Ņūmens.

Ozona slāņa caurums virs Antarktīdas bijis lielāks nekā Ziemeļamerikas sauszemes platība.

NASA satelīta "Aura" instrumenti mērīja kopējo ozona apjomu no Zemes virsmas līdz augšējiem atmosfēras slāņiem. Citi ASV valdības zinātnieki izmantoja pie baloniem piestiprinātus instrumentus, lai mērītu ozonu virs Dienvidpola.

Oktobra sākumā pētījumi rādīja vēl zemāku ozona koncentrāciju, īpaši 13-21 kilometra augstumā, un dati liecina, ka "šajā atmosfēras daļā ozona slānis ir faktiski izzudis", sacīja ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras administrācijas Zemes sistēmas pētījumu laboratorijas direktors Deivids Hofmans.

"Noplicinātajam slānim šogad ir neparasts vertikālais mērogs, tādējādi izskatās, ka 2006.gada ozona slāņa caurums būs rekordists," pavēstīja Hofmans.

Ozona slānis, kas stratosfērā nemitīgi veidojas un noārdās, filtrē kaitīgo Saules ultravioleto starojumu, kurš var sekmēt ļaundabīgo audzēju un kataraktas veidošanos, kavējot tā nonākšanu uz Zemes virsmas. Speciālisti uzskata, ka pārmērīgu ozona noārdīšanos veicina rūpnieciskās ķimikālijas CFC, kuras izmanto lielākoties ledusskapju un aerosolu ražošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!