Bijušajam Irākas diktatoram Sadamam Huseinam un diviem kādreizējiem viņa režīma locekļiem sestdienas rītā Bagdādē izpildīts nāvessods pakarot, pavēstījušas Irākas amatpersonas.
"Pāršķirta melna lappuse Irākas vēsturē," paziņojusi Irākas televīzija.

ASV prezidents Džordžs Bušs nāvessoda izpildi nosaucis par "svarīgu pagrieziena punktu Irākas ceļā uz demokrātiju", tomēr atzinis, ka tas nedarīs galu vardarbībai. Tikmēr dažas no ASV galvenajām sabiedrotajām nāvessoda izpildi vērtējušas bažīgāk.

Pēc Buša teiktā, sods Sadamam Huseinam izpildīts "saskaņā ar taisnīgas tiesas lēmumu" atšķirībā no daudziem "viņa brutālā režīma upuriem, kuriem taisnīgums tika liegts".

Savukārt Lielbritānijas ārlietu ministre Mārgareta Beketa pozitīvi vērtējusi to, ka "Irākas tiesa notiesāja Sadamu Huseinu par vismaz dažiem no briesmīgajiem noziegumiem, ko viņš izdarījis pret Irākas tautu", bet vienlaikus uzsvērusi, ka Lielbritānijas valdība neatbalsta nāvessodus "nedz Irākā, nedz citur".

Vatikāns nāvessoda izpildi Sadamam nosaucis par traģisku, norādot, ka tas var uzkurināt atriebības garu.

Afganistānas islāma bruņotā kustība "Taliban" paziņojusi, ka šis nāvessods ir provokatīvs un pastiprinās musulmaņu opozīciju pret ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!