Krievijas tiesa likusi likvidēt Beslanas ķīlnieku krīzes upuru tuvinieku apvienību "Beslanas balss", pirmdien paziņoja organizācija.
Ziemeļosetijas tiesa lika apvienībai mainīt savus statūtus un vadību, ja tā vēloties iziet pārreģistrāciju. Spriedums pieņemts pēc bijušā organizācijas locekļa prasības, kurš vēlas kļūt par tās līderi.

"Lai uztaisītu šo spriedumu, viņi izmantoja pirms pusotra gada izslēgtu bijušo locekļu grupu, lai diskreditētu un mēģinātu sagraut mūsu organizāciju. Šī tiesa ir farss, mēs kaut ko tādu jau sen gaidījām," teikts organizācijas paziņojumā.

"Beslanas balss" tika izveidota pirms diviem gadiem, lai tiesās panāktu taisnību, un kopš tā laika uz to nemitīgi spiedienu izdara drošības dienesti un vietējās amatpersonas.

2004.gada 1.septembrī smagi bruņotu kaujinieku grupa Ziemeļosetijas pilsētā Beslanā par ķīlniekiem sagrāba aptuveni 1100 bērnus, viņu vecākus un skolotājus, pieprasot Krievijas valdībai apturēt karadarbību Čečenijā un izvest no turienes savus spēkus. Ķīlnieku krīze ilga divas diennaktis un beidzās 3.septembrī ar skolas ēkas ieņemšanu triecienā, kura izvērtās par haotisku asinspirti ar 332 bojāgājušajiem, no kuriem puse bija bērni.

Upuru radinieki apsūdzējuši amatpersonas un izmeklētājus centienos apslēpt drošības spēku nolaidību un neveiksmīgo darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!