Foto: AP/Scanpix
Liela daļa Lietuvas iedzīvotāju, īpaši jaunieši, uzskata, ka PSRS okupācijas nodarītā kaitējuma atlīdzināšana būtu jāsāk no morālās puses, liecina aptauja, ko aizvadītā gada decembrī pēc Ārlietu ministrijas pasūtījuma veicis sabiedriskās domas pētīšanas centrs "Vilmorus".

49,4% aptaujāto izteikuši pārliecību, ka dialogs ar Krieviju jāsāk no okupācijas nodarītā morālā kaitējuma atlīdzināšanas, 43,9% par svarīgākām uzskata materiālās prasības, bet 6,7% respondentu noteikta viedokļa nav bijis.

Runājot konkrētāk, 47% aptaujas dalībnieki pauduši viedokli, ka svarīgāk būtu, lai Krievija atzīst okupācijas faktu un atvainojas, bet 46,8% uzsvēruši, ka lielāka nozīme būtu materiālo kompensāciju izmaksāšanai. 6,2% aptaujāto nav izteikuši noteiktu viedokli šajā jautājumā.

Vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem morālā kaitējuma atlīdzināšanu par svarīgāko atzinuši 53,8% respondentu, bet vecuma grupā virs 70 gadiem - 42,8% respondentu.

Starp aptaujātajiem ar augstāko izglītību priekšroku morālā kaitējuma atlīdzināšanai devuši 58,4%, bet starp iedzīvotājiem ar pamatizglītību - 30,6%. Visbiežāk šādu viedokli pauduši Viļņas iedzīvotāji - 57,9%, citās pilsētās tā domā vidēji 51,2% iedzīvotāju un laukos - 41,8% iedzīvotāju.

69,9% aptaujāto uzskata, ka Krievija ir atbildīga par PSRS okupācijas laikā izdarītajiem noziegumiem, 25,6% domā, ka Krievijai nav par to jāatbild, un 4,5% respondentu noteikta viedokļa šajā jautājumā nav.

Uz jautājumu par to, kā aptaujas dalībnieki konkrēti izprot PSRS okupācijas nodarītā kaitējuma atlīdzināšanu, 32,3% atbildējuši, ka tā būtu Maskavas atvainošanās par tolaik izdarītajiem noziegumiem, 39,7% - ka Krievijai jāizmaksā materiālā atlīdzība atsevišķi katram cietušajam vai viņa tuviniekiem, 20,8% - ka materiālā kompensācija būtu jāsaņem Lietuvas valstij, kura tad pati norēķinātos ar saviem pilsoņiem, bet 7,2% noteiktu viedokli nav pauduši.

Tiesa gan, lielākā daļa aptaujas dalībnieku - 83,7% - netic, ka Krievija tā vai citādi atlīdzinās Lietuvai PSRS okupācijas nodarīto kaitējumu. 13,4% respondenti šādu iespēju tomēr pieļauj, bet 2,9% nav izteikuši nekādas prognozes šai ziņā.

Lietuvas Seims jau 2000.gadā pieņēma likumu, kurā valdībai uzdots ierosināt sarunas un censties panākt, lai Krievija atlīdzinātu Lietuvas cilvēkiem un Lietuvas valstij PSRS okupācijas nodarīto kaitējumu, un informēt par to ANO, Eiropas Padomi un Eiropas Savienību.

Padomju Savienības okupācijā pavadītos gadus oficiālā Viļņa novērtējusi ar 28 miljardiem dolāru (13,35 miljardi latu). Kompensācijas apmērus Lietuvas valdība noteica kopā ar ekspertiem jau pirms vairākiem gadiem.

Krievija līdz pat šim atsakās iesaistīties sarunās ar Lietuvu par šo jautājumu.

Kā ziņots, Lietuvas prezidents Valds Adamkus pirmdien pavēstīja, ka Lietuva pieprasīs, lai Krievija atzīst padomju okupācijas faktu un atlīdzina tās nodarīto kaitējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!