Turpinoties Izraēlas veiktajai Gazas joslas blokādei, šīs palestīniešu teritorijas iedzīvotāji cīnās par izdzīvošanu un slīgst arvien dziļāk postā, teikts pirmdien izplatītajā Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas ziņojumā.

Smagi slimi cilvēki nevar saņemt viņiem nepieciešamo medicīnisko palīdzību, un tūkstošiem iedzīvotāju, kuru mājas tika izpostītas Izraēlas uzbrukumā ap gadu miju, joprojām dzīvo zem klajas debess, norāda Sarkanā Krusta pārstāvji.

"Nabadzīgākajiem iedzīvotājiem nav iespēju pārvarēt grūtības, un bieži vien viņi pārdot savu iedzīvi, lai iegūtu naudu un varētu paēst," sacīja Antuāns Grands, Sarkanā Krusta Gazas joslas delegācijas vadītājs. "Vissmagāk cietuši bērni, kas sastāda pusi Gazas iedzīvotāju skaita."

Ūdens apgādes un kanalizācijas sistēmas strādā vāji - ik dienas Vidusjūrā nokļūst neattīrīti kanalizācijas ūdeņi tādā apjomā, kas līdzinās 28 olimpisko peldbaseinu tilpumam.

4,5 miljardiem ASV dolāru (2,3 miljardiem latu), ko starptautiskie finanšu donori solījuši Gazas atjaunošanai, ir maz jēgas, ja celtniecības materiāli nevar pārvarēt Izraēlas blokādi, norāda ziņojuma autori, vienlaikus aicinot atcelt uz Izrāelas-Gazas joslas robežas noteiktos ierobežojumus cilvēku pārvietošanās brīvībai un preču plūsmai.

"Izraēlai ir tiesības aizsargāt iedzīvotājus no uzbrukumiem, bet vai tas nozīmē, ka 1,5 miljoniem Gazas iedzīvotāju nav tiesību uz normālu dzīvi," vaicā Grands.

Sarkanais Krusts arī vēršas pie Gazas joslas varasiestādēm un bruņotajiem grupējumiem ar aicinājumu spert nepieciešamos soļus, lai palīdzētu mierīgajiem iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!