Foto: AFP/Scanpix
Satraukums par vides stāvokli un terorisma draudiem pēdējo desmit gadu laikā mainījis ne tikai cilvēku dzīvesveidu, bet arī viņu valodu - 21.gadsimta pirmās desmitgades visvairāk lietoto vārdu saraksta galvgalī ir tādi jēdzieni kā "globālā sasilšana" un "11.septembris".

Projekts "The Global Language Monitor", kas ar statistikas metožu palīdzību pēta vārdu un frāžu lietojuma biežumu drukātajos un interneta medijos, ziņo, ka trešajā vietā ierindojies ASV prezidenta Baraka Obamas uzvārds.

Savukārt ceturtajā vietā ir angļu valodas jēdziens "bailout", ar kuru pēdējā laikā plaši tiek atzīmēta grūtībās nonākušo finanšu institūciju un citu lieluzņēmumu glābšana, iepludinot tajos valdību līdzekļus. Tikmēr piekto vietu dala vārdi "evakuētais" un "derivāts", liecinot par uzmanību, kādu sabiedrība pievērsusi postošajām viesuļvētras "Katrīna" sekām un atvasinātajiem finanšu instrumentiem, kas lielā mērā tiek vainoti globālās krīzes izraisīšanā.

Tālāk seko tādi jēdzieni kā "Google", "Chinglish" un "cunami", kas attiecīgi simbolizē interneta lomas pieaugumu, vienlaicīgo angļu valodas iespiešanos Ķīnā un ķīniešu ietekmes pieaugumu citviet pasaulē, kā arī starptautisko atbalsi, kuru izraisīja 2004.gada dabas katastrofa Āzijā, kas prasīja 230 000 cilvēku dzīvības.

"21.gadsimta pirmās desmitgades vārdu aplūkošana ir atskurbinoša, pat skumja pieredze," atzīst "The Global

Language Monitor" prezidents Pols Pejeks. "Desmitgadei, kas sākās ar tādu prieku un cerībām, izvēlētie vārdi atspoguļo daudz sarežģītāku un daudzējādā ziņā daudz traģiskāku laiku. Neskatoties uz to, kopējā sarakstā var atrast cerību un atjaunotnes zīmes."

Pajeks piebilda, ka par desmitgades izteikumiem atzīti "klimata izmaiņas", "finanšu cunami" un "nulles stāvs" ("Ground Zero" - atgādinājums par islāmistu teroristu 2001.gada 11.septembra uzbrukumu Pasaules Tirdzniecības centram Ņujorkā).

Savukārt par tehnoloģiju attīstību sarakstā liecina tādi vārdi kā "tviters", "blogs" un "īsziņa".

Savu ietekmi joprojām demonstrē arī Holivuda, kas sarakstā atstājusi savas pēdas ar tādiem vārdiem kā "slumdog" (aizguvums no oskarotā grāvēja "Slumdog Millionaire" ("Graustu miljonārs") nosaukuma, kas apzīmē Mumbajas graustu rajonu iedzīvotājus).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!