Cietuma slimnīcā Čīlē 24.aprīlī 88 gadu vecumā miris bijušais nacistiskās Vācijas armijas kaprālis Pauls Šēfers (Paul Schaefer), raksta ārvalstu mediji.

Par Šēfera nāvi medijiem pavēstīja cietuma priekšniecība.

2006.gadā Šēferam tika piespriests 20 gadu cietumsods par bērnu spīdzināšanu slepenā vācu nometnē, ko bijušais nacists 1961.gadā bija izveidojis netālu no Santjāgo, Čīlē. Kopš 2009.gada jūlija sadists atradies cietuma slimnīcā, jo viņam bijušas problēmas ar sirdi.

Otrā pasaules kara laikā Pauls Šēfers dienēja vācu armijā kā mediķis. 50. gados viņš aizbēga no Vācijas uz Čīli, lai izvairītos no apsūdzībām pedofilijā. Šēfera izveidotā nometne "Dignidade" (no "dignity" – "cieņa" angļu val.), ko pats tās izveidotājs dēvēja par "labdarības organizāciju", pastāvēja no 1961. līdz 1991.gadam. Norobežotajā un praktiski autonomajā teritorijā mitinājās simtiem nacistu bēgļu un viņu pēcnācēju.

CIP uzskata, ka šajā nometnē varētu būt uzturējies par Nāves eņģeli dēvētais Aušvices slepkava Jozefs Mengele.

Pinočeta valdīšanas laikā nometnei biji cieši sakari ar valdošo režīmu. Nometni izmantoja kā disidentu ieslodzīšanas vietu. Tur tika spīdzināti arī bērni. Šēfers tika apsūdzēts 26 spīdzināšanas epizodēs.

1997.gadā Šēfers aizbēga no Čīles, taču 2005.gadā viņš tika arestēts Argentīnā un izdots Čīlei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!