Foto: AFP/Scanpix
Asu kritiku ASV apsardzes firmu darbībai Afganistānā pirmdien pauda prezidents Hamids Karzai, pārmetot, ka to darbības rezultātā notikusi Afganistānas konflikta eskalācija.

Privātās apsardzes firmas vainojamas "afgāņu bērnu nāvē, sprādzienos un terorismā", sacīja Karzai, Kabulā runājot preses konferencē, kurā piedalījās arī Tadžikistānas prezidents Emomali Rahmons.

"Patiesībā mēs nezinām, cik daudzus no šiem sprādzieniem sarīkojuši talibi un cik daudzus viņi (apsardzes uzņēmumi)", atzina prezidents.

Vēl augustā Karzai deva rīkojumu, lai visas privātās apsardzes firmas viņa valstī tiktu izformētas. Tomēr pagājušajā nedēļā prezidents apliecināja, ka daži uzņēmumi varēs turpināt darboties, nodrošinot rekonstrukcijas projektu apsardzi.

Darbam Afganistānā privātās apsardzes firmas ir nolīguši kā ASV un NATO bruņotie spēki, tā ANO, nevalstiskās organizācijas, vēstniecības un ārzemju mediji.

Privātajās apsardzes firmās reģistrēti 26 000 darbinieku, tomēr eksperti norāda, ka viņu patiesais skaits varētu būt 40 000.

Pagājušajā mēnesī ASV sākās tiesas prāva pret diviem ASV firmas "Blackwater " apsargiem, kas tiek apsūdzēti, ka 2009.gadā nogalinājuši divus Afganistānas pilsoņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!