Foto: Reuters/Scanpix
ASV policija arestējusi 35 gadus veco Leviju Aronu, kuru apsūdz zvērīgā astoņgadīga ebreju ortodoksāļu zēna slepkavībā. Pēc slepkavības viņš zēnu sadalīja gabalos, dažas no ķermeņa daļām policija atrada Arona ledusskapī, ziņo "Fox News".

Nežēlīgā slepkavība notika Bruklinas rajonā. Noskaidrots, ka zēns kļuva par nejaušu upuri. Nogalinātais zēns Leiba Kleckijs bija apmaldījies, nākdams mājās no vasaras nometnes, un prasījis Aronam ceļu, skaidro policijas komisārs Rejs Kellijs.

Zēna vecāki atļāva Leibam pašam iet septiņus kvartālus līdz vietai, kur viņu gaidīja māte. Šis lēmums kļuva par izšķirošo notikušajā traģēdijā. Ar dažiem desmitiem metru pietika, lai viņš savā ceļā mierīgā Ņujorkas rajonā satiktu slepkavu.

Vietējās ebreju kopienas vadītājs rabīns Berišs Freiļics apgalvo, ka Boro parka rajons Bruklinas dienvidrietumu daļā parasti ir drošs. "Tas ir bērniem absolūtu drošs rajons," stāsta rabīns. "Tāpēc notikušais šokē. Neviens nevarēja iedomāties, ka kāds nodarīs ļaunu mazam neaizsargātam bērnam."

Pirmdien pazudušā zēna meklējumos iesaistījās tūkstošiem brīvprātīgo. Kopā ar policiju viņi apskatīja Boro parkam pieguļošo teritoriju, kā arī desmitiem ēku, tostarp skolas, sinagogas, uzņēmumus un dzīvojamās mājas, cerībā atrast kādas zēna pēdas. Par informācijas sniegšanu par zēna atrašanās vietu bija apsolīta balva 125 000 dolāru (62 000 latu) apmērā.

Pēc neilga laika policija noskaidroja, ka Leiba tika nolaupīts apmēram 35 minūtes pēc bērnu nometnes atstāšanas.

Palīdz videokameras

Izpētot novērošanas kameru videoierakstus, policisti atklāja kadrus, kuros zēns redzams kopā ar kādu nezināmu vīrieti. Pirmdien apmēram pulksten 17.30 šis vīrietis iegājis zobārsta kabinetā. Tur viņš pavadīja septiņas minūtes. Tajā laikā Leiba vīrieti pacietīgi gaidīja uz ielas.

Izmeklētāji sameklēja zobārstu, kurš atcerējās, ka pie viņa tiešām ienācis nepazīstams vīrietis. Taču viņš nav bijis pacients - viņš samaksājis par kāda cita cilvēka vizīti. Pēc tam vīrietis atgriezies uz ielas un kopā ar zēnu iesēdies brūnā "Honda Accord", un aizbraucis.

Tagad jau noskaidrots, ka slepkava zēnu atveda savās mājās. Tur Arons mazo Leibu nožņaudza un sadalīja gabalos. Nākošajā dienā noziedznieks ieradies darbā tā it kā nekas nebūtu noticis, bez kādām uztraukuma pazīmēm, liecinājuši viņa darba biedri.

Trešdien pulksten 2.40 policisti iebruka Arona  dzīvoklī un pārmeklēja. Ledusskapī viņi atrada cilvēka atliekas. Citas ķermeņa daļas tika atrastas atkritumu konteinerā, iepakotas plastmasas maisā. Vēl citas ķermeņa daļas noziedznieks bija paslēpis sarkanā koferī, ko izmetis citā izgāztuvē.

"Kad izmeklētāji prasīja, kur atrodas zēns, Arons ar galvu pamāja uz virtuves pusi," piebilda Rejs Kellijs. Virtuvē policisti atrada arī asiņainu paliktni, trīs miesnieka nažus un milzīgu asins daudzumu.

"Bēgošā maniaka sindroms"

Telekanāls NBC publiskojis fragmentus no Arona pratināšanas protokola. Pašam Aronam aresta dienā palika 35 gadi. Dokuments, kurā detalizēti aprakstīts noziegums, satur tikai 450 vārdus.

Pēc Arona stāstītā, viņš saticis Leibu pa ceļam pie dentista. Zēns viņu apturējis uz ielas un jautājis, kā nokļūt līdz grāmatu veikalam. Arons bērnam paskaidrojis, bet Leiba pārdomājis un "vispār nesaprata, kur vēlas nokļūt".

"Tad es viņam pajautāju, vai viņš negrib kopā ar mani braukt uz kāzām Monsejā. Zēns atbildēja: "Labi!"" teikts protokolā.

Sastrēgumu dēļ Arons mājās no kāzām atgriezās tikai ap pusnakti. "Un, tad es nospriedu, ka labāk mājās pie vecākiem viņu aizvedīšu nākošajā dienā. Viņš skatījās televizoru, pēc tam viesistabā aizmiga. Es aizgāju gulēt uz savu istabu," rakstīts protokolā.

Nākošajā rītā vīrietis pamodies, kad zēns vēl gulēja. Viņš pamodinājis Leibu un teicis, ka vedīs mājās.

Taču šajā vietā aizkustinošais stāsts par zēna un labā svešinieka tikšanos beidzas. Pats briesmīgākais slēpjas tajā, ka Aronu uz zvērīgo noziegumu pamudināja izvērstie plašie zēna meklēšanas pasākumi. Viņu pārņēma bailes, kas radīja "maniaka sindromu".

Pēc aresta Arons skaidroja, ka, izejot uz ielas, viņam sākusies panika, jo uzreiz bijis redzams pilsētā notiekošo meklēšanas pasākumu vēriens. Atgriezies mājās, viņš Leibam uztaisījis sviestmaizi ar tunci. Taču viņš baidījies kopā ar zēnu iziet uz ielas. Izmisumā vīrietis paņēmis dvieli un nožņaudzis Leibu. "Viņš mazliet pretojās," piemetināja arestētais.

Strādīgs ģimenes tēvs ar smagu raksturu

Saskaņā ar izmeklētāju versiju, Arons sākotnēji negribēja nogalināt zēnu. Taču pēc zēna nolaupīšanas un uzsāktajiem aktīvajiem meklēšanas pasākumiem viņš nobijās, ka policija viņu atradīs. Tāpēc viņš nolēma zēnu nogalināt un pēdas slēpt.

Smagos noziegumos arestētais iepriekš nav bijis policijas redzes lokā. Tikai vienu reizi viņam bijusi darīšana ar likumsargiem par  urinēšanu publiskā vietā.

Gandrīz visu savu dzīvi Arons ir nodzīvojis Ņujorkā. Viņš strādāja par klerku Bruklinas servisa kompānijā. Tā nodrošināja plaša patēriņa preču piegādi mājās un birojos. Tiesa, dažus gadus Arons bija aizbraucis uz Memfisu Tenesijas štatā.

Arona dzīvesvieta atrodas apmēram pusotra kilometra attālumā no Leiba mājām. Arī slepkava bija ortodoksālās ebreju reliģijas piekritējs.

Arona bijusī sieva Debija Kivela par arestu ir šokā. Viņa apgalvo, ka Arons bijis labs vīrs un pret bērniem izturējies brīnišķīgi. Viņas bērniem pašreiz ir 13 un 10 gadi.

Viņa arī pastāstīja, ka ar Aronu iepazinās ebreju iepazīšanās lapā internetā, un 2006.gadā viņi apprecējās. Toreiz Arons ļoti daudz strādājis, lai varētu uzturēt ģimeni.

Taču jau pēc gada ģimene izjuka, saskaņā ar jūdu tradīcijām laulība šķirta tikai 2008.gadā. Sieviete apgalvo, ka viņiem ar vīru "nesaderēja raksturi", un viņi drīzāk dzīvojuši kā brālis un māsa. Viņa uzsver, ka Arons bijis brīnišķīgs cilvēks.

"Visi mīlēja Levi," stāsta Kivela. Tajā pašā laikā Debijas tēvs, Maiks Kivels bijušo znotu uzskata par "briesmīgu cilvēku". Viņš stāsta, ka pērn Arons sācis mācīties reliģiskā mācību iestādē, taču "nebija pietiekami gudrs un to pameta".

Pašreiz policija mēģina noskaidrot, vai slepkava nav apmeklējis psihiatru, vai nav slimojis ar psihiskiem traucējumiem. Sākotnējie varmākas nolūki nav skaidri, jo viņš ar upuri nebija pazīstams. Līdz ar to, diezin vai par traģēdijas iemeslu varēja kļūt personiska nepatika. Seksuālas vardarbības pēdas pagaidām nav atrastas.

Tomēr tiesu mediķis gala slēdzienu vēl nav devis.

Pēc rabīna Freiļiča teiktā, nogalinātais Leiba bija vienīgais dēls ģimenē, viņam ir četras māsas. Tuvinieki Leibu raksturo kā mierīgu un paklausīgu bērnu, kurš diezin vai pats uzsāktu sarunu ar svešinieku. Acīmredzot Aronam kādiem paņēmieniem izdevās radīt bērnā uzticēšanos.

Ņujorkas štata deputāts Dovs Haikinds, kurš ievēlēts no Bruklinas, notikušo nosaucis par bezprecedenta ļaunumu. "Tas pārsniedz visas robežas. Kā vietējais iedzīvotājs es varu apliecināt, ka nekas tāds nekad nav noticis. Kaut vai miljons gadu vēsturē," teica Haikinds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!