Lietuvas bruņoto spēku pavēlniecība pirmo reizi oficiāli apstiprinājusi, ka pieņemts lēmums par ASV ražoto pretgaisa raķešu kompleksu "Stinger" iegādi.
Pavēlniecības pārstāvji par to paziņojuši piektdien preses konferencē pēc motorizētās kājnieku brigādes "Geležinis vilkas" ("Dzelzs vilks") mācībām Pabrades poligonā.

Brigādes komandieris pulkvedis Vitālijs Vaišnors preses konferencē teica, ka raķetes "Stinger" iekļaus brigādes "Geležinis vilkas" Ruklā dislocētā Lietuvas lielkņaza Aļģirda vārdā nosauktā motorizēto kājnieku bataljona bruņojumā.

Par to, cik "Stinger" tiks pirkti un par kādu summu, ziņots netiek.

Augustā Lietuvas valdība slēgtā sēdē pieņēma lēmumu par pretgaisa aizsardzības līdzekļu iegādi. Līdz šim netika izpausts arī tas, kāda tipa un kurā valstī ražotas raķetes tiks pirktas.

Tā kā jūlijā ASV Kongress atbalstīja Savienotajās Valstīs ražoto raķešu kompleksu "Stinger" pārdošanu Lietuvai, tas kļuva par pamatu minējumiem par to, ka Lietuva varētu iegādāties tieši šīs raķetes. Lietuvas bruņoto spēku pavēlniecība un Aizsardzības ministrija par šo jautājumu komentārus nesniedza.

Raķetes "Stinger" ir apgādātas ar sensoru, kas reaģē uz lidmašīnu dzinēju izstaroto siltumu. Šī "zeme - gaiss" tipa raķete ir ar tuvas darbības rādiusu un lido ar ātrumu, kas divas reizes pārsniedz skaņas ātrumu.

2001. gada decembrī Lietuvas valdība ASV par 10 miljoniem dolāru (aptuveni sešiem miljoniem latu) iegādājās vidējas darbības rādiusa prettanku raķešu iekārtas "Javelin".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!