Foto: Reuters/Scanpix

Pakistānas ārsts, kurš palīdzējis ASV izlūkdienestam noteikt teroristu tīkla "Al Qaeda" līdera Osama bin Ladena atrašanās vietu, pagājušajā nedēļā notiesāts ar 33 gadu cietumsodu par sakariem ar aizliegta grupējuma kaujiniekiem, nevis palīdzēšanu iznīcināt bin Ladenu, liecina publiskotais tiesas spriedums.

Par to trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Trešdien publiskotajā slēgtās tiesas sēdes spriedumā teikts, ka Šakils Afridi notiesāts ar 33 gadu cietumsodu par medicīniskās palīdzības un atbalsta sniegšanu "Lashakr e Islam" grupas kaujiniekiem. Spriedumā norādīts, ka apsūdzētais sadarbojies ar ārzemju izmeklēšanas iestādēm, bet tas ir jāizskata citā tiesas procesā.

Iepriekš tika uzskatīts, ka ārsts notiesāts par valsts nodevību, palīdzot ASV Centrālajai izlūkošanas pārvaldei (CIP) noteikt bin Ladena atrašanās vietu, vadot viltus vakcinācijas programmu, lai iegūtu bin Ladena ģimenes locekļu DNS paraugus. 

Tomēr, lai kāds būtu oficiālais tiesas spriedums, vairums Pakistānas iedzīvotāju uzskata, ka ārsts notiesāts par to, ka palīdzējis atrasts bin Ladenu, vēsta BBC korespondents Pakistānā.

CIP sāka darboties Abotabadā pēc tam, kad bija tur izsekojuši bin Ladena aģentu. Viltus vakcinācija tika uzsākta trūcīgākajos pilsētas rajonos, lai tā izskatītos ticama.

Pakistānā tika aizturēti vairāki bruņoto spēku virsnieki un citi cilvēki, kas palīdzēja amerikāņiem.

Kā ziņots, bin Ladena likvidācijas operācijas laikā tika nogalināts viņš, viņa dēls un vedekla, kā arī divi palīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!