Foto: Reuters/Scanpix
Mjanmas opozīcijas līdere Auna Sana Su Či trešdien no Mjanmas devās pirmajā braucienā uz Eiropu kopš 1988.gada, lai oficiāli saņemtu viņai 1991.gadā piešķirto Nobela Miera prēmiju.

Su Či brauciens ir jauna liecība par politiskajām pārmaiņām, kas Mjanmā notikušas kopš pagājušā gada, kad tur beidza pastāvēt vairākus gadu desmitus ilgs militārais režīms un varu oficiāli pārņēma civila valdība.

"Es gribētu darīt tautas interesēs visu, kas ir manos spēkos," Su Či sacīja reportieriem pirms izlidošanas no Jangonas lidostas.

Brauciens ilgs vairāk nekā divas nedēļas, un tā gaitā Su Či apmeklēs Šveici, Norvēģiju, Lielbritāniju, Franciju un Īriju.

Norvēģijas galvaspilsētā Oslo viņa teiks runu, saņemot Nobela Miera prēmiju. Su Či arī teiks runas Starptautiskās darba organizācijas konferencē un Lielbritānijas parlamentā. Īrijas galvaspilsētā Dublinā viņa saņems organizācijas "Amnesty International" cilvēktiesību balvu, kuru viņai pasniegs rokmūziķis Bono.

Su Či arī tiksies ar saviem tuviniekiem Lielbritānijā, informēja viņas vadītā partija "Nacionālā līga par demokrātiju".

Su Či daudzus gadus neuzdrīkstējās atstāt Mjanmu, bažījoties, ka militārā hunta neļaus viņai atgriezties valstī. Viņa tāpēc neapmeklēja pat savus dēlus un 1999.gadā mirušo vīru, kurš bija Lielbritānijas pilsonis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!