Foto: LETA

Kāds 50 gadus vecs Oregonas štata iedzīvotājs hospitalizēts aizdomās par saslimšanu ar buboņu mēri, ar kuru viņš varēja būt inficējies glābjot peli no klaiņojoša kaķa uzbrukuma, vēsta laikraksts "The Independent".

Vīrietim konstatēti klasiski mēra simptomi - drudzis, limfmezglu palielināšanās, sāpes vēderā un asiņošana. Buboņu mēris jeb "melnā nāve" ir smaga infekcijas slimība, no kuras 16. gadsimtā mira vairāk nekā 25 miljoni cilvēku, vēsta laikraksts.

Smago slimību izraisošās nūjiņas cietušā ķermenī varēja nokļūt caur dzīvnieka koduma vietu vīrieša rokā. Cietušais gan nespēja pateikt, kas viņu sakodis – kaķis vai pele.

"Šī saslimšana var būt smaga, bet tā ir ārstējama ar antibiotikām," laikraksts citē veterinārārsta Emilio Debesa teikto. Bez ārstu iejaukšanās aptuveni divas trešdaļas ar buboņu mēri saslimušo mirst dažu dienu laikā, paskaidro mediķis.

"Vilkt ārā peli no kaķa mutes, iespējams, nebija pati labākā ideja," uzskata Debess.

Cilvēces vēsturē ir bijušas vairākas mēra epidēmijās, kurās miruši miljoniem cilvēku. Medicīnas attīstība un mēri izraisošās nūjiņas atklāšana 1894. gadā ir samazinājusi slimības draudus un no tās mūsdienās mirst ne vairāk kā 5 -10% inficēto. Saslimšana ar mēri laiku pa laikam novērojama ASV lauku rajonos, kā arī Dienvidamerikas un Āfrikas valstīs.

Pēdējo divu gadu laikā Oregonas štatā fiksēti trīs saslimšanas gadījumi ar mēri, kuros pacienti veiksmīgi izārstēti, vēsta "The Independent".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!