Foto: AFP/Scanpix

ANO miera uzturēšanas spēku un valdības helikopteri ceturtdien atklājuši uguni pa nemiernieku pozīcijām Kongo Demokrātiskajā Republikā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Uzbrukums "M23" grupas nemierniekiem noticis netālu no Gomas pilsētas pie robežas ar Ruandu, paziņoja ANO. Gadījumi, kad ANO miera uzturēšanas spēki dodas uzbrukumā, ir ļoti reti, skaidro BBC. Tas liecina, ka organizācijai sāk izsīkt pacietība nemiernieku kaujinieku darbības dēļ.

Kaujinieku pozīcijas aptuveni 35 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Gomas apšaudījuši trīs ANO un divi valdības helikopteri, BBC uzzināja no aculieciniekiem. Tomēr vietā, kurai uzbrukts, atrodoties arī civiliedzīvotāji.

Pagājušajā nedēļā nemiernieki ieņēma ANO bāzi pie Ruandas robežas, nogalinot vienu miera uzturētāju un piespiežot pārējiem evakuētie, vēsta BBC.

Tutsi etniskās grupas vadītais nemiernieku grupējums, kurš bruņoto sacelšanos sāka aprīlī, aptuveni pirms nedēļas sāka ieņemt pozīcijas pie Gomas pilsētas. ANO un Kongo pasūdz Ruandu nemiernieku atbalstīšanā. Ruanda šīs apsūdzības noliedz.

Iepriekš Āfrikas Savienības ārlietu ministri vienojās, ka cīņai ar nemierniekiem jāizveido reģionāls karaspēks. Ministri norādīja, ka tiem ir maza ticība 19 tūkstošu vīru lielajiem ANO spēkiem reģionā, vēsta BBC.

Kongo Demokrātiskās Republikas austrumi ir nemierīgi kopš 1994. gada, kad no Ruandas pēc genocīda, kurā gāja bojā aptuveni 800 tūkstoši cilvēku, te pārbēga vairāk nekā miljons Hutu etniskās grupas pārstāvju, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!