Foto: Reuters/Scanpix
Zinātnieki bažījas, ka vakcīnu pret nāvējošo Ebolas vīrusu tā arī nekad neizdosies izgatavot, jo tam var nepietikt finansējuma, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Pirms dažām nedēļām divi uzņēmumi – "Sarepta" un "Tekmira", kas vakcīnas radīšanai bija saņēmusi līdzekļus no Pentagona, pārtraukuši darbu pie zāļu izstrādes. Ir maz ticams, ka izdosies izgatavot profilaktisku vakcīnu šīs nāvējošās slimības apkarošanai, pēc darbu pārtraukšanas paziņojusi eksperti.

Ebolas vīruss ir pasaulē biedējošākā un neprognozējamākā slimība, norāda BBC. Šis vīruss izraisa smagu hemorāģisko drudzi, kam seko smaga iekšējā un ārēja asiņošana, kas parasti beidzas ar nāvi. Vīruss iznīcina baltos asinsķermenīšus un noārda asinsvadus, cilvēkam parādās izsitumi un asinsizplūdumi acīs, vēdersāpes un vemšana. Zinātnieki norāda, ka 90% gadījumu saslimšana ar Ebolas vīrusu beidzas ar nāvi.

BBC atgādina, ka pirms dažām nedēļām Ebolas vīruss uzliesmoja Ugandā, cilvēkiem ar to saslimstot arī valsts galvaspilsētā. Vismaz 16 cilvēki šīs slimības dēļ mira.

Aktīvu cīņu ar šo slimību uzsācis ASV Veselības aizsardzības nacionālais institūts, kurš vakcīnas izstrādei iztērējis jau miljoniem dolāru. ASV bažījas, ka šo slimību teroristi var izmantot kā bioloģisko ieroci.

Līdz šim abu uzņēmumu daži vakcīnu varianti ir izrādījušies veiksmīgi, tos izmēģinot uz dzīvniekiem. Taču pirms dažām nedēļām uzņēmumi paziņojuši, ka uz laiku pārtrauc darbu pie vakcīnu izstrādes nepietiekamu finansējuma dēļ. Plānots, ka līdz septembrim tiks izlemts, vai atsāks darbu pie vakcīnas izstrādes.

Pēdējo desmit gadu laikā zinātniekiem ir izdevies labāk izprast vīrusa dabu, taču tālākais darbs ir atkarīgs no finansējuma, atzinuši zinātnieki. "Ja finansējums šim mērķim paliks nemainīgs, tad vakcīna tirgū varētu nonākt ne ātrāk kā pēc pieciem, septiņiem gadiem," BBC sacījis ASV Armijas infekcijas slimību izpētes centra virusologs. Taču, ja finansējums tiks samazināts, tam nepieciešamais laiks var divkāršoties vai pat trīskāršoties.

Kopš 1976.gada, kad slimība atklāta, ar to slimojuši daudzi tūkstoši cilvēku. Zinātnieki atzinuši, ka Ebolas vīrusa uzliesmojumu nav iespējams prognozēt. Šobrīd arī nav speciālu ārstēšanas metožu vai zāļu slimības ārstēšanai, iespējama tikai uzturošā terapija, lai slimniekam saglabātu šķidrumu un normalizētu asinsspiedienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!