Foto: AFP/Scanpix
Islāmisti, kuri ir pārņēmuši savā kontrolē daļu Mali teritorijas un vēlas ieviest šariata likumus, iegūst naudu no izpirkuma maksām un narkotiku tirdzniecības. Savu karotāju rindu papildināšanai ekstrēmisti pērk bērnus, atsaucoties uz ANO amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Bērni tiek pirkti no ģimenēm, piedāvājot aptuveni 600 dolārus (~ 325 lati) par personu, pēc vizītes Mali pastāstīja ANO ģenerālsekretāra palīgs cilvēktiesību jautājumos Ivans Simonovičs.

Islāmisti sagrāba aptuveni divas trešdaļas Mali teritorijas, kad martā pēc militāra apvērsuma valstī iestājās haoss. Tagad radikāļu kontrolētajās teritorijās notiek plaši cilvēktiesību pārkāpumi, norāda Simonovičs. Cilvēktiesību pārkāpumi ir kļuvuši sistemātiski. Islāmisti ir ieviesuši "ekstrēmu šariata versiju", uzskata Simonovičs.

Īpaši ierobežotas ir sieviešu tiesības. Daudzas sievietes ir pārdotas piespiedu laulībām par summu, kas mazāka nekā 1000 dolāri (~ 541 lats). Daļa no tām tiek piespiestas nodarboties ar prostitūciju, norāda amatpersona.

Islāmisti arī ieviesuši stingrākus sodus par noziegumiem, stāsta cilvēki, kuri ir apmeklējuši Mali ziemeļus. Līdz šim jau notikuši trīs publiskie nāvessodi, astoņas ķermeņa daļu nociršanas un divi miesassodi.

Tomēr arī no valsts dienvidiem, kur kontroli saglabājusi valdība, pienāk ziņas par spīdzināšanām un necilvēcīgiem apstākļiem cietumos. Mali valdība ir aicināta izmeklēt šīs apsūdzības, ja tā vēlas ANO atbalstu kontroles atgūšanā pār ziemeļiem, norāda Simonovičs.

ANO Drošības padome atbilstošos apstākļos varētu atbalstīt starptautisko spēku intervenci Mali, norāda BBC korespondente ANO Barbara Pleta. Drošības padomes locekļi ir noraizējušies par ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīto ekstrēmistu nostiprināšanos Mali.

Jau vēstīts, ka islāmisti un tuaregu nemiernieki ir pārņēmuši Mali ziemeļus, izmantojot jukas pēc martā notikušā valsts apvērsuma Mali galvaspilsētā Bamako. Vēlāk islāmistu un tuaregu starpā radās nesaskaņas un bijušie sabiedrotie sāka cīnīties cits ar citu.

Par spīti vietējo musulmaņu pretestībai, radikālie islāmisti sola valstī ieviest šariata likumus. Augustā pienāca ziņas, ka līdz nāvei ar akmeņiem tika nomētāts kāds neprecēts pāris, kuram bijušas seksuālas attiecības. Vēlāk mediji ziņoja, ka islāmisti nocirtuši roku kādam zaglim.

Islāmistu grupa "Ansar Dine" jūnija beigās un jūnija beigās tuksneša pilsētā Timbuktu sāka postīt senas musulmaņu svēto apbedījuma vietas, apgalvojot, ka tās veicina elku pielūgšanu. 

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Tuaregu nemiernieki un "Ansar Dine" janvārī kopā cīnījās, lai pārņemtu varu Mali ziemeļos.

Mali valda haoss kopš 22.martā grupa  militārpersonu apvērsumā gāza Mali prezidentu Amadu Tumani Turē, apsūdzot viņu nespējā tikt galā ar tuaregu dumpi valsts ziemeļos. Tomēr 6.februāra vakarā hunta piekrita atkāpties no varas apmaiņā pret to, ka Rietumāfrikas valstu ekonomiskā kopiena (ECOWAS) atceļ sankcijas, kas tika noteiktas pret Mali pēc militārā apvērsuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!