Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas prezidents Bašars al Asads ceturtdien noraidīja aicinājumus meklēt drošu aizbraukšanu no valsts, intervijā Krievijas arābu valodā raidošajam televīzijas kanālam "Rusija Al Yaum" paziņojot, ka viņš "dzīvos un nomirs Sīrijā".

"Neesmu marionete," paziņoja Asads. "Esmu sīrietis, un man jādzīvo un jānomirst Sīrijā," viņš teica saskaņā ar televīzijas kanāla mājaslapā publicēto intervijas transkriptu.

Šonedēļ Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons pauda ideju, ka varētu garantēt Asadam drošu izbraukšanu no Sīrijas. "To varētu nokārtot," sacīja Kamerons, uzsverot, ka tomēr labprātāk vēlētos redzēt, kā Sīrijas prezidents stājas starptautiskas tiesas priekšā.


Asads arī intervijā brīdināja pret ārvalstu iejaukšanos Sīrijas konflikta risināšanā, draudot, ka tam būs "globālas sekas" un tas satricinās reģiona stabilitāti.

Viņš pavēstīja, ka Sīrija ir "pēdējais sekulārisma, stabilitātes un līdzāspastāvēšanas bastions reģionā", un ārvalstu iejaukšanās radītu "domino efektu", kas ietekmēs "pasauli no Atlantijas okeāna līdz Klusajam okeānam".

"Ja notiktu ārvalstu iejaukšanās Sīrijā, tās cena būtu augstāka nekā pasaule var atļauties maksāt," uzsvēra Sīrijas prezidents.

"Nedomāju, ka Rietumi ies šādā virzienā, bet, ja tā darīs, neviens nevar paredzēt, kas notiks," viņš piebilda.

Daudzi Sīrijas opozīcijas, tostarp bruņoto nemiernieku, pārstāvji, ir aicinājuši starptautisko sabiedrību iejaukties, lai izbeigtu asinsizliešanu Sīrijā, kur atbilstoši Londonā bāzētās aktīvistu aizstāvības organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem gājuši bojā vairāk nekā 37 tūkstoši cilvēku, no kuriem lielākā daļa ir civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!