Foto: AP/Scanpix

Dažādu Sīrijas opozīcijas kustību pārstāvji svētdien Katarā vienojušies par vienotās opozīcijas organizācijas – Nacionālās koalīcijas – dibināšanu, vēsta raidsabiedrība BBC.


Nacionālā koalīcija pārstāvēs visu pašreizējā Sīrijas prezidenta BAšara al Asada pretinieku intereses, ziņo arābu raidsabiedrība "Al JAzeera".

Vienošanos parakstījuši arī līdz šim lielākās opozīcijas organizācijas - Sīrijas Nacionālās padomes - pārstāvji.  

Vienošanās dalībnieki cer, ka Nacionālās koalīcijas veidošanu atbalstīs arī Sīrijas tauta, un šis pagaidu politiskais spēks varēs izveidot pagaidu vai pārejas valdību, kas darbosies Asada pretinieku kontrolētajās teritorijās.  

Jau ziņots, ka Lielbritānijas valdība, lai mēģinātu apvienot opozīciju, nodibināja oficiālus kontaktus ar Sīrijas nemiernieku grupējumiem, kuri cīnās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, aicinot viņus uz sarunām un solot nemilitāru palīdzību.    

 Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 20 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Kopš sacelšanās sākuma
ANO Drošības padome
ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo
jau trīs reizes ANO rezolūcijas
Sīrijas
jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu
amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!