Foto: AFP/Scanpix

Desmitiem tūkstoši Francijas iedzīvotāju sestdien protestēja pret valdības plāniem legalizēt viendzimuma laulības un atļaut homoseksuāliem pāriem adoptēt bērnus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Parīzes ielās bija izgājuši vismaz 70 000 protestētāju, norāda policiju. Cilvēki pulcējās arī citās Francijas pilsētās.


Francijas prezidents Fransuā Olands pirms vēlēšanām ir apsolījis mainīt likumus, lai viendzimuma pāri varētu oficiāli salaulāties. Par spīti pretestībai, sociālistu valdība novembrī apstiprināja likumprojektu, kas paredz paplašināt homoseksuālu pāru tiesības.

„Bērnam vajag tēvu un māti, viņam vajag tēvišķo un mātišķo pusi, un ar šo likumprojektu tas turpmāk varētu būt neiepējami,” BBC citē kādu protestētāju.

Sestdien Francijā notika arī viendzimuma laulību atbalsta akcijas.
Francijā ir atļauta homoseksuālu pāru civilā savienība, bet adoptēt bērnus ir atļauts tikai oficiāli precētiem pāriem.

„Delfi”, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Francijas sociālistu valdība 7. novembrī atbalstīja likumprojektu, kas paredz homoseksuāļu pāriem tiesības laulāties un adoptēt bērnus, par spīti Romas katoļu baznīcas un labējās opozīcijas asiem iebildumiem.

Lai šis projekts kļūtu par likumu, tas jāpieņem parlamentam. Olands ir apsolījis, ka šis likums tiks pieņemts un stāsies spēkā līdz 2013.gada vidum.

Vairākās Eiropas valstīs ir atļauts homoseksuāļu pāriem laulāties un adoptēt bērnus. Francijā bērnus var adoptēt tikai laulāti pāri, nevis kopdzīves partneri.

Homoseksuāļu pāriem tiesības adoptēt bērnus pašlaik ir Beļģijā, Dānijā, Islandē, Lielbritānijā, Nīderlandē, Norvēģijā, Somijā, Spānijā, Vācijā un Zviedrijā.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka homoseksuālu pāru tiesības laulāties atbalsta divas trešdaļas Francijas vēlētāju, bet to tiesībām adoptēt bērnus ir mazāks atbalsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!