Foto: AFP/Scanpix

Nemiernieku kaujinieki Sīrijas ziemeļos iekļuvuši lielā militārā bāzē, kas ir kārtējais nopietnais zaudējums režīma spēkiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Uzbrukumu militārajam kompleksam "Bāze111", kas atrodas aptuveni 25 kilometrus uz rietumiem no Alepo, esot vadījuši islāmistu kaujinieki. Ziņas liecina, ka nemiernieki bāzē iekļuvuši jau svētdienas pēcpusdienā pēc nedēļu ilgas cīņas.

Internetā publicētajos videoierakstos redzams, kā kaujinieki braukā ar sagrābtiem tankiem un komplektē pretgaisa aizsardzības ieročus. Tāpat ir redzamas radikālo islāmistu pazīšanās zīmes un džihādistu melnais karogs, skaidro BBC.

Uzbrukumā piedalījušies daudzi ārvalstu kaujinieki, bet to vadījis grupējums "Al Nusra Front" un saistītās grupas, informēja AFP žurnālists no Sīrijas. Uzbrukumā nav piedalījusies opozīcijas "Brīvās Sīrijas armija", norāda Londonā bāzētā organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Lielā bāze bija vienīgais valdības rokās palikušais nozīmīgais objekts plašā teritorijā uz rietumiem no Alepo pilsētas, uzsver BBC. Novembrī nemiernieki jau ieņēma citu nozīmīgu valdības spēku militāro objektu šajā apvidū. Pašā Alepo pilsētā nemiernieki kontrolē vismaz pusi pilsētas teritorijas.

Pēdējās nedēļās nemiernieki guvuši arvien vairāk panākumu, ieņemot armijas bāzes, sagrābjot ieročus un kontrolējot plašas teritorijas. Režīma spēku un nemiernieku kaujas notikušas arī pie galvaspilsētas Damaskas starptautiskās lidostas, no kuras pārtraukti lidojumi. Tikmēr pastāv arī uzskats, ka režīma spēki vienkārši ir mainījuši taktiku, koncentrējot galvenos spēkus Damaskas un citu svarīgu pilsētu aizsardzībai. Armijai neesot pietiekami daudz spēku, lai noturētu nemierniekiem atņemtās teritorijas.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" ziņām, konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 40 000 cilvēku.

 Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijasSīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!