Foto: AP/Scanpix

ANO Drošības padome trešdien ir nosodījusi Ziemeļkoreju par tālas darbības raķetes palaišanu, nepakļaujoties ANO aizliegumam veikt jebkādus ballistisko raķešu tehnoloģiju izmēģinājumus, teikts ANO paziņojumā.

ANO Drošības padome uzsver, ka raķetes palaišanai ir "acīmredzams Drošības padomes rezolūcijas pārkāpums" un ka padome apsver "pienācīgu atbildi". Paziņojums izplatīts pēc Drošības padomes slēgtās sēdes Ņujorkā.

Trešdien Ziemeļkoreja veiksmīgi palaida tāla darbības rādiusa raķeti. Iepriekšējā raķetes palaišana aprīlī bija neveiksmīga.

ANO Drošības padome aizliedza Phenjanai jebkādus ballistisko raķešu izmēģinājumus pēc Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumiem 2006. un 2009. gadā. Komunistiskā valsts apgalvo, ka raķetes palaišanas mērķis bija satelīta ievirzīšana Zemes orbītā, bet tā nedomā citas valstis. ASV un tās sabiedrotās to uztver kā maskētu starpkontinentālās raķetes izmēģinājumu.

ASV paziņoja, ka Ziemeļkoreja par raķetes palaišanu saskarsies ar "sekām", nosaucot to par "ļoti provokatīvu rīcību, kas apdraud reģiona drošību", skaidro BBC. Baltā nama pārstāvji sīkāk nepaskaidroja, kādas tieši būs "sekas", norādot, ka vispirms jāsagaida ANO Drošības padomes lēmums.

BBC norāda, ka Rietumvalstis vēlētos, lai Drošības padomes nosodījumam tuvākajās dienās sekotu arī rezolūcija. Vai Drošības padomei izdotos pieņemt rezolūciju, kas pastiprinātu sankcijas pret Phenjanu, ir atkarīgs no padomes pastāvīgās locekles un Ziemeļkorejas tuvākās sabiedrotās Ķīnas, uzsver BBC.

Līdz šim Pekina ir izteikusi nožēlu par raķetes palaišanu, bet arī aicinājusi uz savaldību un atturēšanos no pretpasākumiem. Iepriekš Ķīna ir bloķējusi Drošības padomes sankcijas pret Phenjanu.

Pēc trešdien notikušā veiksmīgās raķetes palaišanas Phenjana paziņoja, ka satelīts ir ievirzīts orbītā. Jauna objekta parādīšanos Zemes orbītā apstiprināja arī ASV aizsardzības amatpersonas. Raķetes posmi nokrituši iepriekš norādītās vietās.

Par veiksmīgo startu ziņoja Ziemeļkorejas mediji. "Mūsu satelīta "Kwangmyongsong-3" otrās versijas palaišana no Sohe kosmosa centra [..] 12.decembrī bija veiksmīga," teikts KCNA paziņojumā. "Satelīts ir ievirzīts orbītā kā plānots," piebilda KCNA.

Raķete tika palaista no Ziemeļkorejas rietumu piekrastes. Tā vispirms lidoja starp Korejas pussalu un Ķīnu, pirmā un otrā pakāpe nokrita Dzeltenajā jūrā, bet trešās pakāpe nokrita uz austrumiem no Filipīnu ziemeļdaļas.

Dienvidkoreja nosodīja šo raķetes palaišanu kā ANO rezolūciju rupju pārkāpumu un draudu stabilitātei Korejas pussalā un pasaulē kopumā. Japāna un ASV pieprasīja sasaukt ANO Drošības padomes sanāksmi.

"Mūsu valdība tāpat kā starptautiskā sabiedrība stingri nosoda Ziemeļkoreju par atkārtotu brīdinājumu un prasību atcelt šo raķetes palaišanu ignorēšanu un šādu provokāciju veikšanu," reportieriem paziņoja Dienvidkorejas ārlietu ministrs Kims Sunghvans. Viņš sacīja, ka šī raķetes palaišana ir "ANO Drošības padomes rezolūciju skaidrs pārkāpums un draudi Korejas pussalas un pasaules mieram".

Japāna paziņoja, ka raķete 12 minūtes pēc starta lidojusi pāri dažiem Okinavas prefektūras rajoniem. Japāna bija draudējusi notriekt šo raķeti, ja tā apdraudētu Japānas drošību.

Šis bija pirmais veiksmīgais Ziemeļkorejas trīspakāpju raķetes izmēģinājums. Iepriekšējais Ziemeļkorejas raķetes izmēģinājums aprīlī bija neveiksmīgs, jo raķete "Unha-3" neilgi pēc starta eksplodēja un iekrita jūrā uz rietumiem no Korejas pussalas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!