Foto: Reuters/Scanpix
Notiesātā bijusī Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko, kas iziet ārstēšanās kursu Harkovas slimnīcā, nakti pavadījusi dušas telpā, trešdien paziņoja Ukrainas Valsts sodu izpildes dienesta Harkovas apgabala pārvaldes vadītāja vietnieks Andrejs Lapinskis.

"Viņa bija koridorā, vakarā pārvietojās uz dušas telpu un tur pavadīja nakti. Dušas telpā tika nolikta gulta, un viņai tika izsniegta silta sega," žurnālistus informēja Lapinskis.

Viņš norādīja, ka nezina, vai Timošenko nakti pavadīja sēžam vai guļam. Lapinskis piebilda, ka iepriekš slimnīcas koridorā viņa sēdējusi uz slimnieku ratiņiem.

Timošenko advokāts savukārt informēja, ka trešdien bijusī Ukrainas premjerministre sēžot koridorā pie savas palātas un palikšot tur tik ilgi, kamēr netikšot aizvāktas divas videokameras no viņas palātas, kā arī videokameras "no apkārtējām telpām".

Otrdien Timošenko pieteica pilsoniskās nepakļaušanās akciju, ar sava advokāta Sergeja Vlasenko starpniecību atklātā vēstulē paziņojot, ka atsakās ierasties tiesā, sazināties ar izmeklētajiem un atgriezties savā palātā.

"Lai sabiedrībā samazinātu bailes pret jūsu režīmu, lai vēlreiz pateiktu, ka jūs pazemojat un izpostāt Ukrainu, es piesaku savu personīgo pilsoniskās nepakļaušanās akciju," Timošenko rakstīja vēstulē Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam, paskaidrojot, ka tādas ir viņas konstitucionālās tiesības.

Timošenko uzsvēra, ka Janukoviča prezidentūras laikā Ukraina jau gandrīz ir zaudējusi iespējas kļūt par eiropeisku valsti, bet valsts iedzīvotājiem ir jādzīvo "netaisnībā, nebrīvē, pazemojumos un nabadzībā".

Viņa arī paziņoja, ka vairs neatzīst Ukrainas izmeklētājus un prokuratūru, tādēļ atsakās ar viņiem sadarboties, kā arī labprātīgi neieradīsies tiesā, bet, ja viņu mēģinās aizvest uz tiesu ar varu, viņa pretosies.

Timošenko piebilda, ka neatgriezīsies savā palātā, līdz tur netiks noņemta videonovērošana un sardze. Viņa pauda pārliecību, ka lielākā daļa Ukrainas iedzīvotāju atradīs savu pilsoniskā protesta formu, lai paustu iebildumus pret Janukoviča režīmu.

Janvāra sākumā Timošenko saņēma dozimetru un tagad var mērīt radiācijas līmeni, jo viņai ir aizdomas, ka slimnīcā esot paaugstināta radiācija.

Timošenko Harkovā izcieš 2011.gada oktobrī piespriesto septiņu gadu cietumsodu par valstij neizdevīgu līgumu slēgšanu par Krievijas gāzes piegādēm, taču, tā kā viņa sūdzas par muguras sāpēm, ir ievietota Ukrainas dzelzceļa slimnīcā. Viņa apgalvo, ka viņas notiesāšana ir politiskā vajāšana, ko īsteno Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!