Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas austrumu pilsētas Harkovas, kur piespriesto cietumsodu izcieš bijusī valsts premjerministre Jūlija Timošenko, amatpersonas savdabīgi atbildējušas uz Romas lēmumu pie pašvaldības ēkas izvietot Timošenko plakātu, pie Harkovas pašvaldības ēkas izvietojot plakātu ar Itālijas ekspremjera Silvio Berluskoni attēlu.

Harkovā pa visu pašvaldības ēkas sienu izvietots plakāts, kurā redzams smaidošs Berluskoni aiz cietuma restēm, ko papildina saukļi "Rokas nost no Berluskoni!" un "Atbalstiet ne tikai Ukrainas, bet arī savu ekspremjeru!".

Harkovas pašvaldības pārstāvis Jurijs Sidorenko paziņoja, ka plakāts "ir veltīts Romas mērijai".

"Ir labāk rūpēties par savu valsti, nevis izdarīt spiedienu uz citiem," piebilda Sidorenko.

Pirmdien pie Romas pašvaldības ēkas svinīgi tika izvietots plakāts ar Timošenko attēlu, Romas amatpersonām solot, ka tas netiks noņemts, "līdz situācija uzlabosies".

Sidorenko pastāstīja, ka Harkovas mērs Genadijs Kerness ir reaģējis uz Romas mēra Džanni Alemanno aicinājumu citu Itālijas pašvaldību vadītājiem atbalstīt politieslodzītos, "tādēļ nolēma atbalstīt Itālijas politieslodzīto bijušo premjerministru Silvio Berluskoni".

Harkovas mēra ideju, kas esot "aicinājums mūsu kolēģiem Romā būt konsekventiem un atbalstīt ne tikai Ukrainas bijušo premjerministri, bet arī viņu ekspremjeru", atbalstījuši Harkovas pašvaldības deputāti un iedzīvotāji, kas palīdzējuši uzstādīt Berluskoni plakātu, klāstīja Sidorenko.

Ukrainas amatpersonas solīja Berluskoni plakātu noņemt ceturtdien, tomēr brīdināja Itālijas kolēģus nejaukties citas valsts iekšējās lietās.

Timošenko Harkovā izcieš pērn oktobrī piespriesto septiņu gadu cietumsodu par valstij neizdevīgu līgumu slēgšanu par Krievijas gāzes piegādēm. Viņa apgalvo, ka viņas notiesāšana ir politiskā vajāšana, ko īsteno Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs.

Arī Berluskoni jau kopš savas politiskās karjeras sākuma pagājušā gadsimta 90.gados ir iesaistīts dažādās tiesvedībās par nodokļu krāpšanos un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kā arī citiem noziegumiem, tomēr tikai šogad viņam tika piespriests cietumsods, lai gan paredzams, ka tas nestāsies spēkā. Pērn novembrī Berluskoni atkāpās no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!