Foto: AFP/Scanpix

Grieķijas policija piektdienas naktī iebrukusi metro vilcienu depo Atēnās, kur, paralizējot metro satiksmi, bija iebarikādējušies streikojoši pazemes satiksmes darbinieki, vēsta raidsabiedrība BBC.

Metro darbinieki streikoja jau devīto dienu. Konservatīvo vadītā valdība izmantoja ārkārtas likumu, piedraudot streikotājiem ar arestu, ja tie neatgriezīsies darbā. Policija ziņo, ka operācijā tika aizturēti trīs cilvēki, kuri vēlāk atbrīvoti. Depo apkārtne ir ielenkta, lai nepieļautu citu streikotāju iekļūšanu.

Metro darbinieki protestēja pret vienoto sabiedriskā sektora darbinieku algu sistēmu, kas paredz viņu algu samazinājumu līdz pat 25%. Transporta darbinieku arodbiedrības sola streikus turpināt, piektdien metro darbiniekiem solīja pievienoties autobusu vadītāji un dzelzceļnieki.

Saskaņā ar civilās mobilizācijas likumu, kas līdz šim valstī izmantots tikai deviņas reizes kopš 1974. gada, streikotājiem draud arests un kriminālapsūdzības ar iespējamo cietumsodu līdz pieciem gadiem, norāda BBC.

Šis ir nopietns pārbaudījums Grieķijas valdībai, kuras ieviestajai taupības politikai ir liela pretestība. Grieķija kopš 2010. gada saņem milzīgus Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aizdevumus, lai spētu veikt savus maksājumus. Tomēr aizdevuma nosacījumi paredz ievērojami samazināt valsts tēriņus, kā dēļ ir jāsamazina pensijas un valsts sektorā strādājošo skaits un algas.

Tas ir ietekmējis Grieķijas ekonomiku, bezdarba līmenim janvārī sasniedzot 26,8%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!