Foto: RIA Novosti/Scanpix
Parlamenta apakšpalāta Valsts dome piektdien pirmajā lasījumā pieņēma likumprojektu par homoseksuālisma propagandēšanas nepilngadīgo vidū aizliegumu.

Novosibirskas apgabala likumdošanas sapulces iesniegtajā likumprojektā, ko atbalstīja 388 Valsts domes deputāti, pa vienam deputātam atturoties un esot pret, ierosināts par viendzimuma attiecību propagandēšanu nepilngadīgu personu vidū noteikt 4000-5000 rubļu (69-86 latu) lielu naudas sodu, savukārt ja pārkāpumā tiks pieķerta valsts amatpersona, sods var sasniegt 40-50 tūkstošus rubļu (691-864 latus), bet juridiskas personas par homoseksuālisma propagandu varēs sodīt ar 400-500 tūkstošu rubļu (6909-8637 latu) lielu sodu.

Valsts domes Ģimenes, sieviešu un bērnu lietu komisija atbalstīja likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā, tomēr norādīja, ka pirms izskatīšanas otrajā lasījumā tajā ir jāveic labojumi, kas galvenokārt nozīmē jēdziena "homoseksuālisma propagandēšana" paskaidrojumu, minot, ka homoseksuālisma propagandēšana nepilngadīgo vidū nozīmē, piemēram, pasākumu ar homoseksuālu cilvēku līdzdalību rīkošanu bērniem pieejamās vietās, kā arī aicinājumu uz homoseksuālismu vai pozitīva vērtējuma par tādām attiecībām sniegšanu televīzijā un radio bērniem pieejamā raidlaikā.

Likumprojektu atbalstījuši visi 47 Krievijas Federācijas subjekti, kas nozīmē, ka likums varētu darboties visā Krievijas Federācijas teritorijā.

Pirms balsojuma par likumprojektu pie Valsts domes ēkas tika aizturēti apmēram 20 jauniešu, kuri protestēja pret likumprojektu, kas, kā viņi norādīja, ir pretrunā Eiropas Cilvēktiesību konvencijai.

Arī Krievijas prezidenta Cilvēktiesību padomes vadītājs Mihails Fedotovs atzina, ka tādam likumam nav pamatojuma, jo valstī jau ir likums, kas par jebkādu seksuālo uzskatu propagandēšanu bērniem paredz kriminālatbildību.

Pret homoseksuālisma propagandēšanu nepilngadīgajiem jau pieņemti likumi vairākos Krievijas reģionos, piemēram, Arhangeļskas un Novosibirskas apgabalā, kā arī Sanktpēterburgā.

Homoseksuālisms Krievijā tika dekriminalizēts tikai pēc Padomju Savienības sabrukuma, tomēr pat augsta ranga amatpersonas joprojām publiski pauž homofobiskus uzskatus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!