Foto: Reuters/Scanpix

Somijas muita izmeklē mēģinājumu kontrabandas ceļā no Krievijas caur Somiju uz nemieru pārņemto Sīriju aizvest bruņutransportiera detaļas, piektdien vēstīja Somijas sabiedriskā raidorganizācija YLE.

Somijas muitas amatpersonas veic pārrobežu izmeklēšanu saistībā ar mēģinājumu caur valsti uz Sīriju eksportēt militāro aprīkojumu bez valdības atļaujas.

Sākotnējā izmeklēšanā tiks pārbaudīta krava, kas no kuģa "Finnsun" izkrauta Vuosāri ostā. "Finnsun" pieder kuģniecībai "Finnlines". Pagaidām saistībā ar izmeklēšanu ir iztaujāti vairāki "Finnlines" darbinieki, tostarp trīs kapteiņi un viens kapteiņa pirmais palīgs.

Somijas muitai ir aizdomas, ka kompānija un tās kuģa apkalpe ir pārkāpusi militārā aprīkojuma eksporta aizliegumu.

Izmeklētāji ir konfiscējuši kuģa konteinerā atklātās bruņutransportiera daļas. Sākotnējā informācija liecina, ka kontrabanda atradās tirdzniecības kravā, kas no Krievijas tika vesta uz Sīriju.

Somijas Aizsardzības ministrija muitniekus informēja, ka neviens nav lūdzis atļauju valsti izmantot kā tranzītpunktu tamlīdzīgu preču pārvadāšanā.

Eiropas Savienība ir noteikusi aizliegumu bruņojuma un tā aprīkojuma eksportam uz Sīriju saistībā ar tur jau gandrīz divus gadus notiekošajiem nemieriem pret prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!