Foto: AFP/Scanpix

Trešdien Čīlē sāk darboties pasaulē jaudīgākais un dārgākais radioteleskops, kurš palīdzēs atbildēt uz jautājumiem par visuma rašanos un pārmaiņām, tā radītais attēls būs desmit reizes skaidrāks par NASA teleskopa "Hubble" piedāvāto, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

"Alma" teleskops, kurš atrodas Atakamas tuksnesī un ļaus ieskatīties dziļi kosmosā, sastāv no 50 antenām, kas izvietotas desmit kilometru rādiusā. 1,3 miljardus dolāru (700 miljoni latu) vērtā ierīce informāciju par visumu iegūs uztverot kosmiskos radioviļņus. "Alma" jauda ir ekvivalenta milzīgam optiskajam teleskopam, kura diametram būtu jābūt 14 000 metru, informē "Sky News".

Ar ierobežotu jaudu "Alma" strādā jau no 2011, gada, bet, sākot ar trešdienu, 50 antenas darbosies saskaņoti. Teleskops izvietots tuksnesī 5000 metrus virs jūras līmeņa, kur skaidrās debesis nodrošina lieliskus novērošanas apstākļus.

"Tas ir pagrieziena punkts, jo tā ir līdz šim lielākā pasaulē uzceltā observatorija," stāsta pētnieks Džianni Markoni. "Alma" projekta direktors Tijs de Grauvs tikmēr precizē, ka pavisam tuksnesī ir 66 antenas, bet vēl nav zināms, kad visas tās varēs darboties kopā.

Darbojoties ar pilnu jaudu, "Alma" nodrošina līdz pat desmit reizes skaidrāku attēlu, nekā ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) kosmiskais teleskops "Hubble". Observatorija pētīs aukstākos un tumšākos visuma nostūrus, kur veidojas galaktikas un dzimst zvaigznes.

Lielais skaits "Alma" antenu ir izgatavotas Vācijā, uzsver raidsabiedrība DW. To izgatavošanas precizitāte ir ļoti augsta, lai tās spētu darboties kā viens veselums. Tāpat tehnoloģijām iz jāiztur ļoti zemas gaisa temperatūras.

Vairāk nekā 1000 tonnu smagā aprīkojuma transportēšanai tika izgatavotas īpašas kravas automašīnas, bet katrs atsevišķais uztvērējs uzstādīts ar milimetra precizitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!