Foto: AFP/Scanpix
Jaunais pāvests Francisks pēc ievēlēšanas attiecies izmantot pāvesta limuzīnu, tā vietā izvēloties kopā ar citiem kardināliem braukt ar mikroautobusu, ceturtdien atklāja Vatikāna preses pārstāvis Federiko Lombardi.

Jaunais pāvests trešdienas vakarā Vatikānā vakariņojis kopā kardināliem un pateicies viņiem par ievēlēšanu, pajokojot: "Lai Dievs jums piedod par to, ko esat izdarījuši."

Līdzšinējais Argentīnas kardināls Horhe Mario Bergoljo, kurš 13.martā kļuva par katoļu baznīcas vēsturē pirmo pāvestu no Amerikas, zināms kā ārkārtīgi pieticīgs cilvēks, kurš jau iepriekš atteicies no dažādām priekšrocībām un greznībām. Tā, piemēram, Buenosairesā Bergoljo pārvietojies ar sabiedrisko transportu, bet, kad devies uz Romu, viņš lidojis ekonomiskajā klasē.

Buenosairesā jaunievēlētais pāvests mitinājies vienkāršā dzīvoklī bīskapijai piederošā namā blakus katedrālei.

Kā pastāstīja Lombardi, tikko pēc ievēlēšanas Francisks kardinālu apsveikumus pieņēmis, stāvot kājās, nevis, kā ierasts, sēžot, kas arī varētu liecināt, ka jaunais pāvests Vatikānā varētu iedvest jaunas vēsmas.

Kad Francisks Svētā Pētera laukumā pirmo reizi bija uzrunājis ticīgos, viņš devies atpakaļ uz Vatikāna centrā esošo namu, kur bija apmeties pirms konklāva sākuma.

"Viņš sakrāmēja somas un tad gāja samaksāt par istabu, lai rādītu piemēru," skaidroja Lombardi, kurš tāpat kā jaunais pāvests, ir jezuītu priesteris.
Francisks kļuvis par pirmo šī ordeņa biedru, kas ievēlēts pāvesta amatā.

Jaunais pāvests vēl dažas dienas dzīvos Vatikāna rezidencē, kur kopā ar citiem kardināliem bija apmeties pirms konklāva, kamēr tiks sagatavoti pāvesta apartamenti.

Lombardi gan piebilda, ka "sagatavošanās būs ļoti vienkārša".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!