Foto: AFP/Scanpix

Kipras finanšu ministrs Mihaels Sars un Centrālās bankas vadītājs Paniks Demetriads pirmdien paziņoja, ka viņi cenšas panākt jaunu vienošanos, kas atbrīvotu mazos banku noguldītājus no bargā nodokļa, kas paredzēts apmaiņā pret starptautiskās glābšanas programmas saņemšanu.

Sars un Demetriads parlamentā norādīja, ka viņi vēlas panākt vienošanos par beznodokļa slieksni uzkrājumiem līdz 100 000 eiro.

Taču Demetriads sacīja, ka šāds plāns tad paredzētu lielāku nodokli depozītiem virs 100 000 eiro.

"Es ierosinu, ka mums nepieciešams pārskatīt šo plānu, ja mēs to nedarīsim, mēs nespēsim atjaunot noguldītāju uzticību, jo mēs būsim ar viņiem lauzuši mūsu vienošanos," uzsvēra Demetriads.

Viņš pavēstīja, ka Eirogrupa ir gatava pieņemt izmaiņas nodokļa struktūrā.
Tikmēr Sars norādīja, ka no depozītos glabātajiem 67 miljardiem eiro (47,08 miljardiem latu) 30 miljardi eiro (21,08 miljardi latu) tiek turēti kontos, kuros ir mazāk par 100 000 eiro.

"Kopīgi ar Centrālo banku mēs apspriežam likmju pārskatīšanu 100 000 eiro [noguldījumiem] tuvu 0%," sacīja ministrs.

Viņš piebilda, ka mainījusies arī starptautisko aizdevēju nostāja, lai arī sākotnēji tie bija pieprasījuši piemērot nodokļus visiem depozītiem.

Demetriads arī paziņoja, ka gadījumā, ja šis likumprojekts tiks apstiprināts parlamentā, Eiropas Centrālā banka rīkos ārkārtas sanāksmi, lai piešķirtu papildu finanšu līdzekļus Kipras bankām un palīdzētu tām pārciest iespējamu straujo noguldījumu aizplūšanu.

Kā vēstīts, starptautiskie aizdevēji nedēļas nogalē vienojās sniegt finansiālu palīdzību Kiprai desmit miljardu eiro apmērā, tomēr Kipras banku klientiem par saviem depozītiem nāksies maksāt vienreizēju nodevu.

Atbilstoši sākotnējiem palīdzības programmas nosacījumiem noguldītājiem, kuru kontos ir mazāk nekā 100 000 eiro, būs jāmaksā vienreizējā nodeva 6,75% apjomā. Tie, kuru kontos ir lielāka summa, būs jāmaksā 9,9% nodeva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!