Foto: AFP/Scanpix

ASV gatavojas nosūtīt uz Japānu bezpilota izlūklidmašīnu, tādējādi pastiprinot Ziemeļkorejas novērošanu līdz ar Phenjanas iespējamiem plāniem palaist ballistisko raķeti, vēsta ārvalstu mediji.

Lidmašīnu "Global Hawk" paredzēts novietot Japānas ziemeļos ASV gaisa spēku bāzē Misavā. Par šo ieceri ASV brīdinājusi Japānu jau martā.

Sākotnēji bijis plānots lidmašīnu novietot Japānā laikā no jūnija līdz septembrim, tomēr ziņas par Ziemeļkorejas gatavošanos raķetes palaišanai likušas reaģēt ātrāk, vēsta mediji.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja uz savu austrumu piekrasti ir pārvietojusi jau divas vidēja darbības rādiusa raķetes un uzstādījusi tās uz mobilajām palaišanas iekārtām, vēsta Dienvidkorejas ziņu aģentūra "Yonhap". Tas pastiprina bažas, ka Phenjana varētu tās izšaut, ievērojami eskalējot pēdējo nedēļu spriedzi reģionā.

"Tas ir apstiprināts, ka Ziemeļkoreja šīs nedēļas sākumā ar vilcienu uz austrumu krastu pārvedusi un uzstādījusi uz transportlīdzekļiem ar palaišanas iekārtu divas vidēja darbības rādiusa raķetes "Musudan", aģentūra citē kādu Dienvidkorejas valdības amatpersonu.

Ziņas par raķešu uzstādīšanu pienāk laikā, kad Phenjana ceturtdien paziņoja, ka ir apstiprinājusi kodoluzbrukuma plānu, kas vērsts pret ASV. Savukārt Vašingtona veic piesardzības pasākumus un Ziemeļkorejas draudus sauc par īstiem.

Jau vēstīts, ka pastiprināta spriedze Korejas pussalā valda kopš Phenjanas trešā kodolizmēģinājuma februārī, uz ko ANO Drošības padome reaģēja ar jaunu sankciju ieviešanu pret izolēto valsti. Phenjanas draudi ievērojami intensificējās martā, kad sākās ikgadējās Dienvidkorejas un ASV kopīgās militārās mācības. Vašingtona un Seula apgalvo, ka tām ir aizsardzības raksturs.

Tikmēr Phenjana tās sauc par naidīgu spēku mācībām un ir pastiprinājusi kaujas gatavību un izteikusi virkni draudu, tai skaitā pieminot kodoltriecienu ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!