Foto: AP/Scanpix

Sīrijas premjerministrs Vaelu al Halki izdzīvojis pret savu konvoju pirmdien vērstā sprādzienā, kurā bojā gājuši seši cilvēki, vēsta televīzijas kanāls "Al Jazeera".

Premjers sprādzienā, kas nograndis galvaspilsētas Damaskas centrā nav cietis, vēsta Sīrijas valsts televīzija. Tikmēr vismaz seši citi cilvēki ir gājuši bojā un vairāk nekā 20 ievainoti.

Uzbrukums premjera konvojam ir ļoti spēcīgs trieciens Sīrijas valdībai, kas jau divus gadus cīnās pret bruņoto opozīciju, norāda "Al Jazeera" korespondente kaimiņos esošajā Libānā Rula Amina

Pagājušajās dažās nedēļās valdības spēki ir guvuši panākumus bruņotajā cīņā, bet atentāts pret augsta ranga valdības amatpersonu ir atgādinājums, ka nemiernieki nepadodas, skaidro Amina.

Improvizētais spridzeklis bijis novietots zem ielas malā stāvošas automašīnas un detonēts mirklī, kad garām braucis premjera transports, aģentūrai AFP pastāstīja valdības amatpersona, kas runāja anonīmi, jo tai nebija atļaujas kontaktēties ar medijiem.

Haliki par premjeru kļuva 2012. gada augustā, kad viņa priekšgājējs Riads Hidžabs pārgāja opozīcijas pusē.

Šis nav pirmais pret augsta ranga Sīrijas valdības amatpersonām vērsts terorakts pēdējā gada laikā. Ievērojamākais no uzbrukumiem notika pagājušā gada 18. jūlijā, kad sprādzienā Nacionālās drošības ēkā Damaskā gāja bojā aizsardzības ministrs un viņa vietnieks.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir aptuveni  70 000 cilvēku. Miljons sīriešu ir devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm, vēl aptuveni 2,5 miljoni meklē patvērumu valsts iekšienē.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu.

Rietumvalstis, kura vēlās Asada režīma krišanu, ir noraizējušās par radikālo islāmistu pieaugošo lomu Sīrijas konfliktā, kas tikai padziļina reliģiskās nesaskaņas reģionā. Diplomātiskie risinājumi krīzes pārvarēšanai līdz šim nav devuši rezultātus.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!