Foto: AFP/Scanpix
Ziemeļkoreja pirmdien izšāvusi vēl divas tuva darbības rādiusa raķetes, palielinot trīs dienu laikā izšauto raķešu skaitu līdz seši, atsaucoties uz Dienvidkorejas Aizsardzības ministrijas paziņojumu, vēsta aģentūra "Yonhap".

Vispirms Ziemeļkoreja ap 11 rītā pēc vietējā laika palaidusi pirmo raķeti, bet ap četriem līdz pieciem pēcpusdienā startēta vēl viena, informē "Yonhap".

"Ziemeļkoreja atkal palaida tuvas darbības šāviņu, kas, šķiet, ir "KN-02" (zeme - zeme) raķete," par pirmās raķetes palaišanu paziņoja ministrijas pārstāvis. "Mēs uzmanīgi sekojam Ziemeļkorejas armijas darbībām gadījumam, ja notiks turpmākas palaišanas," papildina pārstāvis.

Trīs dienu laikā Ziemeļkoreja ir palaidusi jau sešas raķetes. Trīs raķetes komunistiskā valsts palaida sestdien, bet vienu svētdien. Domājams, ka šāviņi pēc palaišanas iekrituši jūrā.

Dienvidkoreja cenšas noskaidrot, tieši kādas raķetes un kāpēc palaistas. "Izskatās, ka Ziemeļi cenšas atjaunot militāro spriedzi Korejas pussalā," aģentūrai skaidro militārā amatpersona.

Pirmā pirmdien palaistā raķete izšauta no mobilās raķešu palaišanas iekārtas Ziemeļkorejas austrumu piekrastē, pirms iekrišanas jūrā tā nolidojusi aptuveni 120 kilometru, informē Dienvidkoreja.

Līdzīgu attālumu varētu būt nolidojušas arī brīvdienās izšautās raķetes.

Atturēties no turpmākiem raķešu izmēģinājumiem Phenjanu aicināja ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja, pārkāpjot ANO noteiktos ierobežojumus, gadiem strādā pie raķešu un kodolprogrammas attīstības. Rietumi ir nobažījušies, ka Phenjana varētu radīt pietiekami mazu kodolgalviņu, ko varētu uzmontēt raķetēm.

Nesen klajā nākušas izlūkošanas aplēses liecina, ka Ziemeļkorejas rīcībā varētu būt ap 200 mobilo raķešu palaišanas iekārtu, kas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā uzskatīts līdz šim.

Februārī Ziemeļkoreja veica savu trešo kodolizmēģinājumu pēc kura ANO Drošības padome pastiprināja pret Phenjanu vērstās sankcijas. Savukārt Phenjana draudēja ar kodoluzbrukumiem Dienvidkorejai, Japānai un ASV.

Spriedzi reģionā ievērojami palielināja ziņas, ka Ziemeļkoreja uz savu austrumu piekrasti ir pārvietojusi vismaz divas vidēja darbības rādiusa raķetes "Musudan". Tikmēr vārdā neminētā Dienvidkorejas amatpersona stāstīja, ka Ziemeļi vienlaikus varētu izšaut trīs raķetes "Musudan", "Scud" un "Nodong".

"Musudan" raķetes var sasniegt Dienvidkoreju, Japānu un, iespējams, arī ASV Klusā okeāna teritoriju Guamu. Raķetes darbības rādiuss ir starp trim un četriem tūkstošiem kilometru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!