Foto: AP/Scanpix

Izraēlas karavīri Golānas augstienēs otrdien atklājuši uguni pa mērķiem Sīrijas teritorijā, atbildot uz savu spēku apšaudīšanu no kaimiņvalsts teritorijas. Atsaucoties uz Izraēlas armiju, pa to vēsta aģentūra "Reuters".

No Sīrijas teritorijas raidīti šāvieni bojājuši Izraēlas spēku transportlīdzekli, bet karavīri incidentā nav cietuši, teikts armijas paziņojumā. Karavīri uz apšaudi atbildējuši ar "precīzu pretuguni".

Tikmēr Sīrijas militāristi vēlāk otrdien paziņojusi ka ir iznīcinājuši Izraēlas transportlīdzekli, kas pārkāpis pamiera līniju Golānas augstienēs. Mēģinājumiem pārkāpt Sīrijas suverenitāti būs "tūlītēja un stingra pretdarbība", Sīrijas paziņojumu citē laikraksts "The Guardian".

Šis šonedēļ bija jau trešais gadījums, kad no pilsoņu kara plosītās Sīrijas teritorijas raidīti šāvieni sasnieguši Izraēlas teritoriju, uzsver militāristi, norādot, ka "ar bažām" raugās uz šādiem incidentiem.

Izraēla Golānas augstienes sagrāba 1967. gada Tuvo Austrumu kara laikā, vēlāk teritorijas anektējot. Formāli Sīrija un Izraēla kopš tā laika ir kara stāvoklī, sarunas par konflikta atrisināšanu pārtrūka 2000. gadā.

Izraēla jau vairāk nekā divus gadus ilgstošā Sīrijas konflikta laikā, kur nemiernieki mēģina gāzt prezidenta Bašara al Asada režīmu, nav nostājusies nevienā no naidīgajām pusēm. Tomēr Izraēla ir nobažījusies par Libānas grupējuma "Hezbollah" iesaistīšanos konfliktā un tā iespēju tikt pie sarežģītiem ieročiem, kas vārētu tikt pavērsti pret Izraēlu.

Vēl maija sākumā Izraēla veica aviācijas uzlidojumus Sīrijas galvaspilsētas Damaskas apkārtnē. Amatpersonas skaidroja, ka uzlidojuma mērķis bijis grupējumam "Hezbollah" paredzēti ieroči.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!