Foto: AP/Scanpix

Bijušā Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) prezidenta Nelsona Mandelas, kurš jau trešo dienu atrodas slimnīcā, veselības stāvoklis ir smags, bet stabils, atsaucoties uz DĀR amatpersonām, vēsta aģentūra AP.

"Viņa stāvoklis nav mainījies," teikts prezidenta Džeikoba Zumas biroja paziņojumā. Zuma aicina tautu lūgties par eksprezidentu un viņa ģimeni.

94 gadus veco Mandelu, kurš cieš no plaušu infekcijas, slimnīcā Pretorijā nogādāja sestdien. Zumas birojs Mandelas stāvokli tad raksturoja kā "nopietnu, bet stabilu".

Svētdien slimnīcā, kur, domājams, atrodas cīnītājs pret aparteīdu un Nobela Miera prēmijas laureāts, ieradās viņa ģimenes locekļi, norāda AP.

Pēdējo mēnešu laikā Mandela slimnīcā nogādāts jau vairākas reizes. Aprīlī ārsti sirmgalvim diagnosticēja plaušu karsoni un izvadīja šķidrumu no pacienta krūtīm.

Aparteīda režīma laikā Mandela 27 gadus pavadīja cietumā, kur sagandēja veselību un saslima ar tuberkulozi. Pēc iznākšanas no ieslodzījuma Mandela 1994. gadā kļuva par DĀR pirmo melnādaino prezidentu un amatā pavadīja līdz 1999. gadam.

2004. gadā Mandela paziņoja par aiziešanu no publiskās dzīves un reti parādījās sabiedrībā. Mājā Jonannesburgā par eksprezidenta veselību rūpējās mediķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!