Foto: RIA Novosti/Scanpix

Viens no Krievijas opozīcijas līderiem – Aleksejs Navaļnijs – piektdienas vakarā izvirzījis savu kandidatūru uz Maskavas mēra amatu.

37 gadus vecais jurists pērn kļuva par ielu protestu zvaigzni, uzstājoties ar asu prezidenta Vladimira Putina kritiku. Viņš piesaistīja daudz sekotāju, pateicoties savai harizmai un vienkāršiem, masām viegli uztveramiem lozungiem. Valdošo partiju Vienotā Krievija Navaļnijs, piemēram, pasludināja par "blēžu un zagļu partiju".

Viņš ieguvis arī daudz sekotāju internetā ar saviem blogiem, kuros atmaskotas korumpētas amatpersonas, ierosinot pat sabiedrisko kustību, kas sākusi vākt informāciju par īpaši kliedzošiem korupcijas gadījumiem.

Navaļnija kandidatūru izvirzījusi opozīcijā esošā nelielā Krievijas Republikāniskā partija-Tautas brīvības partija ("RPR-Parnas"), kuras rindās ir arī bijušais premjerministrs Mihails Kasjanovs.

"Aleksejs Navaļnijs ir oficiāli izvirzīts Maskavas mēra amatam," savā Tvitera kontā pavēstījusi viņa pārstāve Anna Veduta. To apstiprinājis arī cits protestu kustības līderis - Iļja Jašins, kas paziņojis, ka Navaļnija kandidatūru atbalstījuši 88 "RPR-Parnas" biedri. Pret viņa kandidatūru balsojuši astoņi.

Tomēr savas kandidatūras oficiālajai reģistrācijai, kas ļautu viņam startēt septembrī gaidāmajās vēlēšanās, Navaļnijam jāsavāc 73 021 paraksts, tostarp vismaz 110 paraksti jāiegūst no 1810 Maskavas rajonu padomju deputātiem.
Bez tam pret Navaļniju pēdējo mēnešu laikā ierosinātas vairākas krimināllietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!