Foto: AP/Scanpix

Par slepenas ASV izlūkdienestu informācijas izpaušanu meklētais Edvards Snoudens atsaucis politiskā patvēruma lūgumu, ko bija iesniedzis Krievijai, otrdien paziņojis Kremlis.

Snoudens šādu lēmumu pieņēmis, jo Maskava darījusi viņam zināmu, ka viņam būs jāpārtrauc nopludināt slepeno ASV izlūkdienestu informāciju, kas ir viņa rīcībā, paziņoja Kremļa preses pārstāvis.

Snoudens lūdza politisko patvērumu Krievijai svētdien, un pirmdien Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka viņš ir laipni aicināts palikt Krievijā, ja vien pārstāj publiskot konfidenciālu Savienoto Valstu informāciju.

Vienlaikus Putins uzsvēra, ka Krievijas specdienesti nesadarbojas ar Snoudenu.

Snoudens nodeva britu laikrakstam "The Guardian" informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personu izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

"The Guardian" norāda, ka savu informācijas avotu avīze atklājusi pēc paša Snoudena lūguma.

Spiegošanas skandālam vēršoties plašumā, medijos izskanējusi informācija, ka ASV izlūkdienesti izspiegojuši arī ārvalstis un Eiropas Savienības (ES) birojus.

Snoudens - bijušais ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) līgumdarbinieks un Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehniskais darbinieks - pašreiz atrodas Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonā.

Maskavā viņš ieradās 23.jūnijā ar reisu no Honkongas, un sākotnēji tika uzskatīts, ka viņš tālāk dosies uz Kubu, lai no turienes mērotu ceļu uz Ekvadoru. Taču Snoudens uz Kubu neizlidoja.

ASV varasiestādes Snoudenam izvirzījušas apsūdzības spiegošanā, un Honkongai bija nosūtīts pieprasījums izdot viņu tiesāšanai.

ASV ir atsaukušas Snoudena pasi. Tīmekļa vietne "WikiLeaks" ziņoja, ka Ekvadora Snoudenam izdevusi ceļošanas dokumentu, bet kāda augsta ranga Ekvadoras Ārlietu ministrijas amatpersona trešdien šo informāciju noliedza.

Krievijai un ASV nav līguma par personu izdošanu, un Maskava līdz šim atteikusies izdot Snoudenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!