Foto: AP/Scanpix

Francija atvainojusies Bolīvijai par prezidenta Evo Moralesa lidmašīnas neielaišanu Francijas gaisa telpā, norādot, ka šo pārpratumu izraisījusi "konfliktējoša informācija".

"Ārlietu ministrs piezvanīja savam Bolīvijas kolēģim un izteica viņam Francijas atvainošanos," informēja ministrijas preses pārstāvis.

Savukārt Francijas prezidents Fransuā Olands norādīja, ka tiklīdz uzzinājis, ka tā ir Moralesa lidmašīna, viņš nekavējoties devis tai atļauju šķērsot Francijas gaisa telpu.

Pastāvot aizdomām, ka lidaparātā varētu atrasties bēguļojošais bijušais ASV izlūkdienestu darbinieks Edvards Snoudens, Bolīvijas prezidenta Evo Moralesa lidmašīna otrdien bija spiesta veikt piespiedu nosēšanos Vīnē.

Kā paziņoja Bolīvijas ārlietu ministrs Dāvids Čokvejuanka, Francija, Itālija un Portugāle neļāva no Maskavas lidojošajai prezidenta lidmašīnai izmantot savu gaisa telpu, liekot mainīt lidaparātu maršrutu.

Austrijas amatpersonas ziņoja, ka lidostas varasiestādes ar Moralesa atļauju ir pārmeklējušas prezidenta lidmašīnu, bet Bolīvijas valdība to noliedz.

Protestējot pret Parīzes lēmumu aizliegt Bolīvijas prezidenta lidmašīnai šķērsot Francijas gaisa telpu, aptuveni 100 saniknotu demonstrantu trešdien pulcējās pie Francijas vēstniecības Bolīvijas lielākajā pilsētā Lapasā.

Skandējot "Liekule Francija!", "Kolonizatore Francija!" un "Fašistiskā Francija, pazūdi no Bolīvijas!", protestētāji apmētāja vēstniecību ar akmeņiem un sadedzināja Francijas karogu.

Arī citu Latīņamerikas valstu līderi nosodījuši Moralesa lidmašīnas aizkavēšanu.

Argentīnas prezidente Kristīna Kirhnere, komentējot notikušo, norādīja, ka tikusi pazemota ne tikai Bolīvija, bet viss Dienvidamerikas kontinents. Līdzīgu viedokli pauda arī Brazīlijas prezidente Dilma Rusefa.

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro tviterī apliecināja solidaritāti Moralesam un norādīja, ka Venecuēla ar cieņu atbildēs uz "šo bīstamo, nesamērīgo un nepieņemamo agresiju".

Arī Ekvadoras prezidents Rafaels Korrea tviterī apliecināja savas valsts solidaritāti Moralesam un Bolīvijas tautai.

Korrea arī aicināja sasaukt Dienvidamerikas Nāciju savienības (UNASUR) sanāksmi, lai apspriestu šo incidentu.

Amerikas valstu organizācijas (OAS) ģenerālsekretārs Hose Migels Insulsa pauda "visdziļāko nepatiku" par cieņas trūkumu, kuru izrādījušas valstis, kas liedz Bolīvijas lidmašīnai šķērsot savu gaisa telpu.

Bolīvijas viceprezidents informēja, ka Latīņamerikas līderi ceturtdien tiksies Kočabambā Bolīvijā, lai apspriestu šo lietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!