Foto: AFP/Scanpix
Uzbrukumā Ēģiptes gāztā prezidenta Muhameda Mursi atbalstītājiem, kas pirmdien no rīta noticis Kairā līdzās armijas elites vienību štābam, nogalināts vismaz 51 cilvēks, pavēstīja Ēģiptes ārkārtas dienests.

"Atbilstoši jaunākajiem datiem par upuru skaitu notikumos pie Republikas gvardes štāba 51 cilvēks ir nogalināts, bet 435 ievainoti," sacīja dienesta pārstāvis Muhameds Sultans.

Ārkārtas dienests sākotnēji ziņoja, ka nogalināti ir 42 cilvēki, bet ievainoti 322.

Slaktiņš notika pirmdien no rīta gāztā prezidenta atbalstītāju mītiņā.

"Mursi atbalstītāji lūdzās, kad policija un armija pret viņiem atklāja uguni un lika lietā asaru gāzi," teikts Musulmaņu brālības paziņojumā.

Musulmaņu brālības politiskais atzars - Brīvības un taisnīguma partija - jau aicinājis atbalstītājus uz "Ēģiptes diženās tautas sacelšanos pret tiem, kuri cenšas nostiprināt savu revolūciju ar tankiem".

Partija mudina "starptautisko sabiedrību un starptautiskās grupas, un visus brīvos pasaules ļaudis iejaukties, lai novērstu turpmākus slaktiņus (..) un nepieļautu jaunu Sīriju arābu pasaulē".

Turpretī Ēģiptes armija skaidro, ka "bruņoti teroristi" centušies iebrukt Republikas gvardes galvenajā mītnē un nogalinājuši vienu drošības sargu.

"Bruņotu teroristu grupa rītausmā centās iebrukt Republikas gvardes [ēkā], uzbrūkot armijas karavīriem un policijai, kas noveda pie viena drošības sarga nogalināšanas, bet vairāki jauniesaucamie tika ievainoti, no tiem seši atrodas kritiskā stāvoklī," teikts izplatītajā paziņojumā.
Tikmēr aculiecinieki, to vidū arī Musulmaņu brālības atbalstītāji, stāsta, ka armija raidījusi tikai brīdinājuma šāvienus un izmantojusi asaru gāzi, bet uguni atklājušas "civilā tērptas slepkavas".

Ultrakonservatīvā salafītu partija "Al Nur" pirmdien paziņojusi, ka tā izstājas no valdības veidošanas sarunām, šādi reaģējot uz protestētāju nogalināšanu.

Ēģiptes liberālās opozīcijas līderis Muhameds el Baradei nosodījis protestētāju nogalināšanu un aicinājis veikt neatkarīgu izmeklēšanu.

"Vardarbība izraisa vardarbību, un tā būtu kategoriski jānosoda. Ir jāveic neatkarīga izmeklēšana. Miermīlīgs pārejas process ir vienīgā izvēle," tviterī ierakstījis el Baradei.

Svētdien daudzās Ēģiptes pilsētās ielās izgāja gan Mursi atbalstītāji, gan oponenti.

Ēģiptes armija 3.jūlijā pēc vairākas dienas ilgušiem protestiem, kuros piedalījās miljoniem cilvēku, paziņoja par konstitūcijas apturēšanu un par pirmā demokrātiski ievēlētā prezidenta atcelšanu no amata. Lai gan armija apsolījusi pēc iespējami īsa pārejas perioda sarīkot jaunas prezidenta un parlamenta vēlēšanas, pasauli pārņēmis satraukums par turpmāko situācijas attīstību gan pašā Ēģiptē, gan visā Tuvo Austrumu reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!