Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas bijusī premjerministre Jūlija Timošenko plāno pārsūdzēt Ukrainas Augstākajā tiesā spriedumu, ar kuru viņai 2011.gadā tika piemērots septiņu gadu cietumsods par Ukrainai neizdevīga gāzes piegāžu līguma noslēgšanu ar Krieviju, trešdien paziņojuši Timošenko advokāti.

Ekspremjeres advokāti paziņojuši, ka iesniegs apelāciju, balstoties uz Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) lēmumu, ka Timošenko arests un turēšana apcietinājumā tā dēvētās gāzes lietas laikā bijusi nelikumīga un politiski motivēta.

ECT lēmumu pieņēma 30.aprīlī, bet pilnu juridisku spēku tas ieguva 30.jūlijā.

"Sākot no šodienas, aizstāvībai ir iemesls lūgt Ukrainas Augstākajai tiesai no jauna pārskatīt un atcelt politiski motivēto spriedumu," žurnālistiem paziņoja ekspremjeres advokāts Sergijs Vlasenko.

Apelācijas prasība tikšot iesniegta tuvākajā laikā.

Izņemot apžēlošanu no prezidenta, vēršanās Augstākajā tiesā ir vienīgā legālā iespēja, kas Timošenko atlikusi pašas valstī.

Tas, ka ekspremjere un opozīcijas līdere ir nonākusi cietumā, ir krasi pasliktinājis Kijevas un Briseles attiecības.

Eiropas Savienība (ES) uzskata, ka Ukrainas tiesas spriedums Timošenko lietā bijis prezidenta Viktora Janukoviča politisks lēmumus, kurš šādā veidā centies atbrīvoties no bīstamās konkurentes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!