Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas Augstākā specializētā tiesa, kas izskata civilās un krimināllietas, trešdien paziņoja, ka noraida bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko kasācijas sūdzību par viņai piespriesto septiņu gadu cietumsodu tā sauktajā gāzes lietā.

"Tiesnešu kolēģija secināja, ka kasācijas sūdzība nav apmierināma," tiesas sēdē sacīja tiesnesis Aleksandrs Jelfimovs.

Timošenko bija pieprasījusi atcelt viņai piespriesto cietumsodu un izbeigt lietu nozieguma sastāva trūkuma dēļ.

Kijevas Pečoras rajona tiesa pērn oktobrī atzina Timošenko par vainīgu amata pilnvaru pārsniegšanā saistībā ar gāzes piegāžu līgumu parakstīšanu starp Ukrainu un Krieviju un piesprieda viņai septiņu gadu cietumsodu.

Rietumvalstis pauž viedokli, ka Timošenko, kas ir opozīcijas partijas "Tēvzeme" līdere, tiek vajāta politisku motīvu dēļ. Šādu viedokli pauž arī Timošenko, kas savu vainu neatzīst.

Eiropas Savienība ir nosodījusi Timošenko notiesāšanu kā selektīvā tiesiskuma piemēru un brīdinājusi Ukrainu, ka bloka dalībvalstis neratificēs politiskās asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu, kuru paredzēts parakstīt ar Ukrainu, kamēr vien Timošenko atradīsies ieslodzījumā.

11.septembrī Ukrainā plānots sākt izskatīt jauno lietu pret Timošenko , kurā viņa tiek apsūdzēta par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, zādzību un ienākumu ārvalstu valūtās slēpšanu laikā, kad viņa 90.gados vadīja enerģētikas uzņēmumu "United Energy Systems of Ukraine" (UESU).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!