Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" iespējamā uzbrukuma draudu dēļ Jemenas drošības spēkos izsludināta trauksme.

Valsts galvaspilsētā Sanā pie ārvalstu diplomātiskajām pārstāvniecībām, valdības institūcijām un lidostas izvietoti tanki un karavīri.

Kā no Sanas ziņo britu raidsabiedrības BBC korespondents, šādi drošības pasākumi Sanā vēl nav pieredzēti.

Ielās redzami simtiem bruņumašīnu.

Kā liecina neoficiāla informācija, Jemenas drošības spēki atklājuši, ka Sanā pēdējo dienu laikā ieradušies desmitiem "Al Qaeda" biedru, gatavojoties veikt ievērojamu uzbrukumu.

Izlūkdienestu informācija liecina, ka uzbrukums plānots pret rietumvalstu diplomātiskajām misijām un Jemenas armijas štābu, un tajā plānots izmantot sprāgstvielas un teroristus pašnāvniekus.

Pilsētā izveidoti kontrolpunkti, un augstākajām amatpersonām ieteikts ierobežot pārvietošanos.

LETA jau ziņoja, ka ASV Valsts departaments otrdien aicināja Savienoto Valstu pilsoņus terorisma draudu dēļ nekavējoties doties prom no Jemenas.

Vienlaikus dots rīkojums no Jemenas aizbraukt visiem tiem diplomātiskās pārstāvniecības darbiniekiem, kuru funkcijas šobrīd nav vitāli nepieciešamas.

Līdzīgu soli spērusi arī Lielbritānija. Londona otrdien paziņoja, ka evakuējusi visus Jemenas vēstniecības darbiniekus un vēstniecība paliks slēgta, līdz darbinieki varēs droši atgriezties.

Papildu drošības pasākumus ievēro arī Francija, Vācija un citas Rietumu valstis.

Jau vēstīts, ka Jemenā tiek izvērsti īpaši plaši drošības pasākumi, jo saņemta informācija par iespējamiem "Al Qaeda" uzbrukuma draudiem.

Kāda ASV amatpersona atklāja, ka šodien Savienoto Valstu militārajā lidmašīnā no Jemenas evakuēti aptuveni 75 vēstniecības darbinieki. Lidmašīna nogādājusi viņus ASV bruņoto spēku gaisa bāzē Ramšteinā, Vācijā.

Amatpersonas Pentagonā šo informāciju drošības apsvērumu dēļ atteikušās komentēt.

Tomēr Pentagona preses pārstāvis Džordžs Litls norādīja, ka "Aizsardzības ministrijai arī turpmāk būs darbinieki uz vietas, lai atbalstītu ASV Valsts departamentu un novērotu situāciju".

Drošības apsvērumu dēļ Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas reģionā slēgta virkne ASV un citu rietumvalstu vēstniecību.

Lēmums uz laiku slēgt virkni ASV vēstniecību Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas reģionā pieņemts, balstoties uz pārtverto "Al Qaeda" līderu saziņu, pirmdien vēstīja Savienoto Valstu mediji.

Saziņa, kurā bijis iesaistījies arī grupējuma augstākais līderis Aimans az Zavahiri, radījusi bažas par nopietniem draudiem, ziņo laikraksts "The New York Times".

Baltā nama un ASV Valsts departamenta pārstāvji atklājuši, ka iespējamie uzbrukuma draudi nāk no "Al Qaeda" Arābijas pussalas atzara (AQAP), taču plašāka informācija netiek izpausta.

Tomēr, kā liecina "The New York Times" rīcībā nonākusī informācija, ASV specdienestiem izdevies pārtvert Zavahiri un grupējuma Jemenas līdera Nasera al Vahaishi saziņu, kurā Zavahiri devis rīkojumu veikt uzbrukumu jau 4.augustā.

Lai gan iespējamais mērķis abu līderu saziņā netiek konkrēti minēts, tiek runāts par tūlītēju uzbrukumu.

Tikmēr telekanāls CNN ziņo, ka Zavahiri Vahaishi uzdevis "darīt kaut ko". Šāds rīkojums ASV un Jemenas varasiestādēs raisījis bažas, ka plānotais uzbrukums varētu būt tūlītējs.

Telekanāls "ABC News", atsaucoties uz vārdā neminētu ASV amatpersonu, savukārt ziņo - pastāv bažas, ka "Al Qaeda" varētu uzbrukumos izmantot nemierniekus, kuriem sprāgstvielas implantētas ķirurģiskā ceļā, šādi cerot apiet drošības pārbaudes.

Sākotnējā informācija liecinājusi, ka uzbrukums tiek gatavots Jemenā, kuras galvaspilsētā izvērsti jo īpaši plaši drošības pasākumi.

Kā atzina bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) darbinieks Roberts Baers, "es CIP esmu pavadījis 21 gadu un nekad neesmu pieredzējis, ka vienlaicīgi tiek slēgtas 22 vēstniecības. Tas ir ļoti, ļoti neparasti".

Ziņu aģentūras AFP žurnālists no Jemenas ziņoja, ka valsts galvaspilsētā Sanā drošības apsvērumu dēļ paaugstinātas betona barjeras pie Lielbritānijas vēstniecības, un iedzīvotāji ziņoja, ka Sanai pāri lidojušas divas bezpilota lidmašīnas.

Bezpilota lidaparātus Jemenā izmanto tikai ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!