Foto: AP/Scanpix

Zem ledus kārtas, kas klāj lielāko daļu Grenlandes, zinātnieki atraduši vienu no pasaulē lielākajiem kanjoniem, vēsta raidsabiedrība BBC.

800 kilometru garo un 800 metru dziļo ieleju pirms vairāk nekā četriem miljoniem gadu izgrauzusi liela upe. Apslēptais dabas objekts ir garāka par Lielo kanjonu Arizonā. Tas vijas no Grenlandes centrālās daļas līdz ziemeļu piekrastei.

Kanjons atrasts nejauši, kad zinātnieki, pētot klimata izmaiņas, analizējuši datus, kas iegūti ar radariem apsekojot Grenlandes cietzemi. Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kā ledāja kušana ietekmēs ūdens līmeņa celšanos okeānā.

Ledus, kas sedz kādreizējo upi, ir līdz trīs kilometriem biezs un tik smags, ka Grenlandes centrālā daļa ir ieliekusies. Kādreiz Grenlandes centrs atradies 500 metrus virs jūras līmeņa, bet tagad tas ir 200 metrus zem tā, skaidro BBC.

"Ar mobilajos telefonos pieejamām satelītu kartēm mēs varam padomāt, ka Zeme ir pilnībā izpētīta, bet patiesībā ir vēl daudz ko atklāt. Mēs esam ļoti saviļņoti – tāda mēroga atradums gadās tikai vienreiz mūžā," stāsta pētījuma galvenais autors no Bristoles Universitātes Džonatans Bambers.

Kanjons varētu būt bijis daļēji atsegts pirms 100 000 gadiem, kad bija iepriekšējais atkušņa periods starp ledus laikmetiem, tāpēc tajā varētu atrasties kādas baktērijas, uzskata profesors Deivids Vaughans no Britu Antarktikas pētniecības centra.

Cilvēki, kas pirms četriem miljoniem gadu vēl neeksistēja, kanjonu nekad nav redzējuši. Ja Grenlandes ledāji pilnībā izkustu, ūdens līmenis okeānā paceltos par septiņiem metriem, appludinot daudzas lielas pilsētas, norāda BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!