Foto: LETA

Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministri pieprasa ANO Drošības padomes rīcību saistībā ar ķīmisko ieroču lietošanu Sīrijā, informēja Ārlietu ministrija (ĀM).

Kā ziņots, pirmdien un otrdien Visbijā, Zviedrijā, notika ikgadējā Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministru sanāksme.

Ministri nāca klajā ar diviem paziņojumiem - par ķīmisko ieroču lietošanu Sīrijā un Eiropas Savienības (ES) Austrumu Partnerību.

Sīrijas kontekstā ministri kategoriski nosodīja ķīmisko ieroču lietošanu, kā arī aicināja ANO Drošības padomi veikt atbilstošus pasākumus un saukt vainīgos pie atbildības, nepieciešamības gadījumā vēršoties Starptautiskajā Krimināltiesā.

Ministri savu viedokli kopīgā vēstulē nosūtīja ANO Drošības padomes prezidējošai valstij Austrālijai.

Savukārt attiecībā uz Austrumu Partnerību ministri pauda atbalstu ES - Ukrainas Asociācijas līguma, tostarp līguma Brīvās tirdzniecības sadaļas parakstīšanai Viļņā šā gada novembra beigās, kā arī šādu līgumu parafēšanai ar Moldovu, Gruziju un Armēniju, tiklīdz tiks izpildīti visi nepieciešamie nosacījumi.

Vienlaikus ministri uzsvēra, ka nav pieņemama ekonomiskā un politiskā spiediena lietošana pret Austrumu Partnerības dalībvalstīm, kuras vēlas tuvināties ES.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) informēja kolēģus par Latvijas apņemšanos turpināt Lietuvas prezidentūras ES Padomē laikā sasniegto progresu Austrumu Partnerībā arī Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā 2015.gada pirmajā pusē, kad Rīgā plānota nākamā šīs ES iniciatīvas valstu vadītāju atbildīgo tikšanās.

Tāpat Rinkēvičs aicināja Baltijas un Ziemeļvalstu partnerus turpināt ciešo sadarbību un politikas koordināciju šajā svarīgajā jomā.

Visi ministri pauda apņemšanos turpināt veiksmīgo sadarbību savstarpējā diplomātu izvietošanā diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās citās valstīs. Savukārt enerģētikas jomā ārlietu ministri izvērtēja sasniegto Baltijas un Ziemeļvalstu enerģētikas tirgus starpsavienojumu izveidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!