Foto: EPA/LETA

ASV prezidents Baraks Obama paudis gandarījumu par sestdien panākto Vašingtonas un Maskavas vienošanos, kas paredz Sīrijas ķīmisko ieroču likvidēšanu.

Vienlaikus viņš norādīja, ka darāmā vēl ir daudz un ka Damaskai ir jāizpilda panāktā vienošanās.

Ja Sīrija neizpildīs nule kā panāktās vienošanās nosacījumus, "Savienotās Valstis ir gatavas rīkoties", teikts Obamas paziņojumā.

Vienošanos izdevies panākt "daļēji" arī tāpēc, ka pastāvējuši ticami draudi pielietot pret Sīriju militāru spēku, šādi sodot Damaskas režīmu par 21.augustā Sīrijas galvaspilsētas pievārtē notikušo uzbrukumu, kurā atbilstoši nemiernieku un Vašingtonas versijai valdības spēki ir pielietojuši ķīmiskos ieročus. Oficiālā Damaska šīs apsūdzības kategoriski noraida un apsūdz nemierniekus, ka tie, sarīkojot ķīmisko ieroču uzbrukumu un melīgi apsūdzot valdību, gribējuši panākt savu ārzemju patronu militāru intervenci Sīrijā.

Atbilstoši jaunajam līgumam, Sīrijai ir jāsniedz informācija par tās ķīmisko ieroču arsenāliem, turklāt tai arī jāgarantē starptautisko inspektoru netraucēta piekļuve šiem arsenāliem ar mērķi likvidēt tos līdz nākamā gada vidum.

"Kaut arī mēs esam panākuši jūtamu progresu, darāmā vēl ir daudz," atzina Obama.

"Savienotās Valstis turpinās strādāt ar Krieviju, Apvienoto Karalisti, Franciju, ANO un citiem, lai garantētu, ka šis process ir pārbaudāms, un gadījumā, ja [Sīrijas prezidenta Bašara al] Asada režīms nepakļaujas plānam, par kuru šodien tika panākta vienošanās,- tam ir jābūt konsekvencēm. Ja diplomātijai nav sekmju, Savienotās Valstis ir gatavas rīkoties," uzsvēra Obama.

ASV un Krievija vienojušās par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu, sestdien pēc Ženēvā notikušajām trīs dienu sarunām ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu pavēstīja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

"Mēs esam nonākuši pie kopīga novērtējuma par Asada režīma rīcībā esošo ķīmisko ieroču daudzumu un veidiem. Mēs esam apņēmušies ātri panākt starptautiskās kopienas kontroli pār šiem ieročiem," kopīgā preses konferencē ar Lavrovu pavēstīja Kerijs. "Ja šis grafiks tiks pilnībā izpildīts, tas var izbeigt šo ieroču draudus ne tikai Sīrijas iedzīvotājiem, bet arī tās kaimiņiem."

Savukārt Lavrovs pavēstīja, ka sarunās sasniegts mērķis, kuru bija izvirzījuši abu valstu prezidenti Baraks Obama un Vladimirs Putins G20 samita laikā.

"Sasniegts mērķis, kuru sarunā G20 samita laikā 5.septembrī izvirzīja mūsu prezidenti, ka Sīrijas ķīmisko ieroču arsenāls jānodod starptautiskā kontrolē," sacīja Lavrovs.

 21.augustā uzbrukumā, kas notika Damaskas pievārtē, domājams, tika izmantoti ķīmiskie ieroči. Uzbrukumā dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku.

Nemiernieki, Savienotās Valstis, kā arī dažas citas Rietumu un arābu valstis ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz Sīrijas valdību, bet oficiālā Damaska, Krievija un Ķīna vaino nemierniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!