Foto: AFP/Scanpix

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns pirmdien nosodījis ķīmisko ieroču uzbrukumu Sīrijā, paziņojot, ka tas ir kara noziegums.

ANO Drošības padomē ģenerālsekretārs paziņoja, ka ANO eksperti "tagad ir nepārprotami un objektīvi apstiprinājuši, ka Sīrijā izmantoti ķīmiskie ieroči" un "tas ir kara noziegums".

Bans arī aicināja Drošības padomi noteikt, kādas būs sekas, ja Sīrijas prezidents Bašars al Asads neievēros ASV un Krievijas plānu Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanai.

ANO ekspertu ziņojumā norādīts, ka gūti "pārliecinoši pierādījumi" par to, ka 21.augstā uzbrukumā Gutas rajonam, uz austrumiem no Damaskas, izmantota zarīna gāze.

Bans norādīja, ka 21.augustā Damaskā vērojamiem laikapstākļi veicinājuši indīgās gāzes izplatību un ieplūšanu pagrabos un ēku zemākajos līmeņos, kur uzbrukuma laikā slēpās daudzi cilvēki.

ANO ekspertiem nav pilnvaru paziņot, kurš veica šo uzbrukumu, bet Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss jau paziņojis, ka ekspertu ziņojums nestāj šaubas par to, ka ķīmisko ieroču uzbrukumā vainojams Asada režīms.

Līdzīgu viedokli paudušas arī Savienotās Valstis, kuras apgalvo, ka 21.augusta uzbrukumā nogalināti aptuveni 1400 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!