Foto: AP/Scanpix
Krievija uz diviem mēnešiem pagarinājusi arestu 22 vides aizstāvju organizācijas "Greenpeace" aktīvistiem, kurus Krievijas robežsargi aizturēja pagājušajā nedēļā Arktikā, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Krievija aptuveni 30 kustības aktīvistus ir apsūdzējusi pirātismā, norādot, ka visus viņus sauks pie atbildības par mēģinājumu pagājušajā nedēļā nokļūt uz "Gazprom" naftas ieguves platformas Arktikā. Aizturētie ar visu savu kuģi "Arctic Sunrise" ir nogādāti Murmanskā.

Vēl astoņu aktīvistu arests ceturtdien pagarināts līdz svētdienai un viņu lietas tiks atkārtoti skatītas pirmdien. Arestētie aktīvisti nāk no 18 dažādām valstīm, norāda raidsabiedrība BBC. 

"Greenpeace" norāda, ka viens no ceturtdien uz diviem mēnešiem arestētajiem Krievijas pilsoņiem - fotogrāfs Deniss Siņakovs - nav organizācijas biedrs. Viņš "Greenpeace" akciju fotografējis interneta vietnes "Lenta.ru" uzdevumā, apliecina medija pārstāvji.

Krievijas likumi par pirātismu paredz līdz 15 gadu cietumsodu un līdz 500 000 rubļu (aptuveni 8200 latu) lielu naudassodu, norāda raidsabiedrība BBC. Aktīvistus nopratina Krievijas Izmeklēšanas komiteja.

Jau vēstīts, ka bruņoti krievu robežsargi 19. septembrī ieņēma vides aizstāvju kustības "Greenpeace" kuģi Arktikā, kur aktīvisti protestēja pret Krievijas enerģētikas giganta "Gazprom" aktivitātēm. 

Pirms tam 18. septembrī  aktīvisti centušies uzrāpties uz naftas ieguves platformas "Prirazlomnaja". Diviem aktīvistiem tas arī izdevies, bet viņus pēc tam arestēja krievu robežsargi.

Robežsargi, lai apturētu aktīvistus, raidījuši arī brīdinājuma šāvienus.

"Greenpeace" norāda, ka tās protests pret "bīstamo naftas ieguvi Arktikā" bija miermīlīgs un saskaņā ar "stingriem principiem". "Mūsu aktīvisti nedarīja neko tādu, lai būtu attaisnojama Krievijas varasiestāžu rīcība," teikts organizācijas paziņojumā.

Tikmēr Krievija norāda, ka aktīvisti mēģinājuši "triecienā" ieņemt platformu, radot šaubas par saviem nodomiem. Aktīvistu kuģis bijis pilns ar elektroniku, kuras "pielietojums nav skaidrs", komentēja Izmeklēšanas komitejas pārstāvis Vladimirs Markins.

Viņš piebilst, ka ir grūti noticēt, ka "tā saucamie" aktīvisti nav zinājuši, ka naftas ieguves platforma ir paaugstinātas bīstamības objekts, kur katra nesankcionētā rīcība var novest pie negadījuma, kas apdraudētu ne tikai cilvēkus uz klāja, bet arī ekoloģiju.

Uz kuģa atradušies aktīvisti no 18 valstīm, to skaitā Austrālijas, Lielbritānijas, Brazīlijas, Kanādas, Dānijas, Francijas, Jaunzēlandes, Krievijas un ASV.

"Gazprom" grasās 2014.gadā sākt naftas ieguvi no "Prirazlomnaja", norāda vides aizstāvju organizācija, brīdinot par naftas noplūdes draudiem dabas rezervātu teritorijā, kurā mīt polārlāči, valzirgi un retas putnu sugas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!