Foto: AFP/Scanpix
Naktī uz svētdienu Zemei garām aiztraucies debess ķermenis, kas bijis tik liels, kā tā dēvētais Čeļabinskas meteorīts, kas Krievijā uzsprāga šā gada februārī virs Urālu apgabala, vēsta aģentūra “Itar-Tass”.

Maskavas Valsts Universitātes astronomijas profesors Vladimirs Lipuntovs paziņojis, ka, visticamāk, Zemei garām palidojis tieši asteroīds, nevis kāds cits debess ķermenis, turklāt tas bijis gandrīz tikpat liels kā Čeļabinskas meteorīts.

Asteroīdi izdevies pamanīt, pateicoties īpašai sistēmai, kas izstrādāta iepriekšminētajā universitātē un kas ļauj pamanīt arī Čeļabinskas meteorītam līdzīgus objektus.

Pēc pētnieka teiktā, prakse liecina, nepieciešams izveidot īpašu sistēmu, kas ļautu sekot debess ķermeņu kustībai, lai noteiktu, vai kāds no tiem potenciāli nerada kaitējumu Zemei.

Pēc NASA speciālisti aplēsēm, Čeļabinskas meteorīts bijis 17 metrus liels un svēris ap 10 000 tonnām.

Tiek vēstīts, ka lielākais Čeļabinskas meteorīta fragments, ko izdevies atrast un kas sver 3,4 kilogramus, tiek pārdots par aptuveni 2,1 miljonu krievijas rubļu (ap 34 000 latiem).

Jau vēstīts, ka Krievijā Urālu apgabalā, 15.februārī no rīta tika novērots meteorīta sprādziens, kura atlūzas nobira pār Čeļabinskas reģionu, bet sprādziena vilnī tika izsisti ēku stikli.

Čeļabinskas meteorīta sprādziena viļņa dēļ, galvenokārt ar plīstošajiem logu stikliem, Krievijā savainojās vairāk nekā 1500 cilvēku. Reto dabas parādību izdevās fiksēt daudziem aculieciniekiem. Zinātnieki jau paziņoja, ka meteorīts bijis no tā sauktās "Apollonu" grupas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!